Radnici kompanije Sega u Americi postigli dogovor o sindikatu

Radnici kompanije Sega of America, odeljenja kompanije Sega Sammi Holdings Inc., zvanično su ratifikovali svoj sindikalni ugovor. Ovo je čini jednom od prvih velikih severnoameričkih kompanija za video igre koje su preduzele ovaj korak, što bi moglo biti dobro za buduće organizovane radne snage u industriji.

PCPress.rs Image

Većina radnika glasala za stvaranje sindikata

Ugovor je ratifikovan nakon što su radnici prošle godine velikom većinom glasali za sindikalizaciju. Pokriva oko 150 ljudi koji rade u različitim odeljenjima širom kompanije, uključujući marketing brenda, igre kao uslugu, lokalizaciju, prodaju i osiguranje kvaliteta.

Već postoje neke odredbe za radnike kao deo ugovora, uključujući minimalno povećanje plata od 4% u 2024., 3% u 2025. i 2,5% u 2026. Tu su i zaštita otpuštanja, kodifikovane beneficije poput zdravstvenog osiguranja, otpremnina uključivanje i posvećenost da se svim radnicima priznaju igre.

Sega nije baš bila srećna zbog guranja ka radničkim pravima i sindikalizaciji. Kompanija se suočila sa pritužbom na nepoštenu radnu praksu nakon što je objavila planove da otpusti 40% sindikalne jedinice za pregovaranje. Kompanija jeste otpustila neke od ovih ljudi, kao što je obećano, ali sindikat je uspeo da postigne dogovor da mnoge radnike zadrži zaposlene.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: