Data centri 2024

Ransomware banda koja je napala Irsku napala i zdravstveni sistem u SAD-u

Ransomware napad koji je zahvatio irski zdravstveni sistem daleko je od izolovanog incidenta. FBI je izdao upozorenje da je grupa koja stoji iza irskog napada takođe ciljala najmanje 16 zdravstvenih i drugih sistema, uključujući policiju i dispečerske centre. Grupa je koristila Conti ransomware koji krade datoteke, dešifruje sisteme i ucenjuje žrtve kako njihovi podaci ne bi bili prodati ili objavljeni na mrežama.

Ransomware banda koja stoji iza napada u Irskoj napala i zdravstveni sistem u SAD-u.

Conti ransomware se pokazuje kao ozbiljna pretnja

FBI do sada nije identifikovao žrtve, niti je rekao da li su platili otkupnine. Postoje tvrdnje da je Conti ransomware pod kontrolom grupe za cyber-kriminal sa sedištem u Rusiji. Sam programski kod ima veze sa Ryuk ransomwareom i koristi njegove kanale za distribuciju zlonamernog sadržaja.

Počinioci irskog napada pustili su besplatni dešifrirajući uređaj nakon što su shvatili šta su učinili, ali su i dalje navodili da će objaviti ili prodati podatke žrtava. Postavlja se pitanje da li bi i ova grupa mogla koristiti sličnu taktiku. Zdravstveni i drugi lični podaci mogu biti izloženi riziku čak i ako se napadači odreknu otkupnine, a oni koji to plate mogu nesvesno podstaći buduće napade.

Pročitajte i:  Ransomware se razvija od obične ucene do 'psiholoških napada'

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: