Registar planskih dokumenata za bolje uslove poslovanja

Saradnjom Ministarstva za građevinarstvo, saobraćaj i infrastrukturu, Republičkog geodetskog zavoda i USAID-a, uz angažovanje kompanije OSA računarski inženjering kao izvođača, razvijen je i pušten u rad digitalni centralni registar planskih dokumenata Srbije. Tako će svi prostorni i urbanistički planovi biti dostupni svim građanima putem Interneta

OSA

Centralni registar planskih dokumenata je značajan deo informacionog sistema državnih organa, popularno e-uprava. Njegovo uvođenje obezbeđuje znatno brže obavljanje svih aktivnosti vezanih za razvoj i investiranje, od početne ideje, preko pribavljanja građevinske dozvole, sve do realizacije same investicije. Centralni registar planskih dokumenata omogućava građanima, projektantima i investitorima trenutni uvid u urbanističke i prostorne planove za čitavu teritoriju Srbije putem javnog Internet portala iz sopstvene kancelarije, kuće ili stana. Potpuni uvid u registar obezbeđuje kvalitetniji i brži razvoj i realizaciju investicija na čitavoj teritoriji Srbije, bez obzira na to da li se radi o gradovima, razvijenim ili opštinama u razvoju.

U prvom kvartalu izdato je više od 750 dozvola, a zaključno sa polovinom maja i više od hiljadu elektronskih građevinskih dozvola. Kako je najavljeno, trend izdavanja elektronskih građevinskih dozvola će se nastaviti i biće još popularniji kako vreme bude odmicalo.

Registar koji je implementiran u okviru Republičkog geodetskog zavoda uz podršku USAID Projekta za bolje uslove poslovanja i kompaniju OSA Računarski inženjering, funkcionise od 17. decembra 2015, a do sada je uneto oko 300 prostornih i urbanističkih planova koji su dostupni i pretraživi na internet stranici www.crpd.gov.rs.

Izvor: OSA

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,