Renault 4 u Air 4 izdanju

Kao i drugi poznati proizvođači, Reault se povremeno igra sa nostalgijom korisnika, modelujući stare, klasične modele kao nove električne automobile. Međutim, ovog puta ovaj proizvođač je otišao još jedan korak dalje, kreirajući Air 4, leteću verziju Renault 4 automobila.

air 4

Ovo je urađeno povodom 60. godišnjice Renault-a 4, jednog od najpopularnijih modela ovog proizvođača iz šezdesetih godina prošlog veka. Da bi napravili Air 4, Renault se udružio sa TheArsenale, dizajnerskom kompanijom iz Majamija, a kao rezultat njihove saradnje je dron sposoban da preveze četiri odrasle osobe.

Telo ovog letećeg automobila, koji izgleda gotovo identično kao originalna „četvorka“, napravljeno je od ugljeničnih vlakana, a pokreće ga baterija od 22.000 mAh. Potisak je 95 kg po propeleru, a ukupna nosivost je 380 kg. Ulaz u Air 4 je interesantan, s obzirom da nema vrata, već se podiže cela školjka. Maksimalna brzina uzleta je 50 km/h, a maksimalna brzina letenja 95 km/h.

Originalni Renault 4 lansiran je 1961. godine, a imao je motor od 603 cc, pa je bio predviđen kao jeftino vozilo za zabavu. Proizvodio se više od 30 godina, a prodat je u više od 8 miliona primeraka u preko 100 država. Poslednji primerak izašao je sa proizvodne trake 1992. godine. Renault je najavio planove da će 2025. godine predstaviti električni Renault 4ever, pa dizajn Air 4 modela predstavlja dobru naznaku kako bi taj automobil mogao da izgleda.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,