Retro sat koji možete napraviti sami!

LED svetleće cevčice, poznatije kao nixie tubes, pravo su pomodarstvo u retro i hipsterskim barovima, restoranima, pa i domovima!

diy-nixie-tube-clock-kit1

Ovaj DIY set za izradu sata sadrži sve elemente za zabavu. Ukoliko volite da pravite i sklapate slagalice i sami da pravite svoje ukrase, ovaj gedžet je vrlo zanimljiv za pravljenje. Ovaj sat ima opciju alarma i čak kucanja ukoliko neko voli zvuk sata. Takođe, tu je i opcija timezone- a i automatsko podešavanje vremena pri pomeranju sata. Pored svih delova za sklapanje, u setu se dobija i USB kabl za povezivanje uređaja.

diy-nixie-tube-clock-kit3diy-nixie-tube-clock-kit2

Ali, ako niste neko ko kad započne projekat i završi ga, stiže i zvanično upozorenje od proizvođača. Naime, set ima milijardu delova, pa ako niste dosledni, bolje da se ne petljate.

Facebook komentari:
Pročitajte i:  Lunatronik: Pouzdana kontrola pristupa

1 thoughts on “Retro sat koji možete napraviti sami!

  • 15. 02. 2015. at 13:19
    Permalink

    Nixie displeji nisu zasnovani na LED tehnologiji već na staroj tehnologiji vakuumskih cevi, a za pobudu im je potreban vrlo visok napon tako da oni koji ih prave moraju biti vrlo pažljivi. LED svetla su samo dodata ispod Nixie cevi i daju tu plavičastu nijansu na slikama – to po meni izgleda odlično.
    Ja sam napravio sličan sat pomoću VFD (70V) cevi proizvedene u bivšem SSSR-u. Nixie cevi definitivno bolje izgledaju, ali su dosta skupe pa sam izabrao jeftiniju varijantu i pride nisam koristio kit već sam sâm dizajnirao PCB i naručio iz Kine za ~$10.

Comments are closed.