ERP 2024

Review: Acer Nitro 5 – Ryzen laptop u punom sjaju

Pojavom Ryzen procesora prošle godine kompletno PC tržište znatno je živnulo. Obnavljanje konkurencije s Intel-om uticalo je da u ovom periodu dobijemo ubrzanje CPU razvoja, s novim modelima i svim pratećim stvarima.

PCPress.rs Image

Jedina niša koja je kasnila odnosi se na notebook računare, gde Ryzen još uvek nije bio spreman za finalne proizvode. Tako su se tek krajem prošle godine pojavile prve mobilne Ryzen verzije, da bi opet, nekoliko meseci nakon toga počeli da se prodaju i prvi notebook uređaji bazirani na novoj platformi. Acer je jedan od prvih velikih proizvođača koji je najavio Ryzen notebook modele, pa je Acer Nitro 5 AN515-42 predstavnik nove generacije Nitro 5 modela. Ovo je prvi notebook s Ryzen procesorom i Radeon GPU-om koji smo imali priliku da testiramo.

Srce junaka

Ryzen 7 2700U je trenutno najjača mobile verzija i Acer je odlučio da odmah upotrebi najbolje rešenje. Četiri fizička jezgra (osam logičkih) nominalno rade na 2,2 GHz, uz maksimalni turbo takt na 3,8 GHz i sve to sa samo 15 W TDP-om. Ovako niska potrošnja energije veoma je značajna kada mašina treba da radi na baterije. Pored CPU dela, ovaj čip sadrži i GPU jedinicu baziranu na RX Vega arhitekturi, što bi trebalo da bude najznačajnija karakteristika Ryzen mobile ponude.

PCPress.rs Image

Budući da Intel integrisana grafika još uvek ima skromne performanse, AMD-u se ukazala velika prilika da u sektoru notebook računara koji koriste ovaj tip grafičke karte napravi ogroman uspeh. Ipak, kako je Acer Nitro 5 AN515-42 dizajniran kao ekonomični gaming notebook, moralo se upotrebiti jače GPU rešenje u vidu RX560 sa 4 GB GDDR5 memorije.

Sve je spakovano u lepo dizajnirano kućište, koje jeste od plastike, ali je to za ovu vrstu notebook računara optimalan materijal. Acer je odabrao da plastika ima oleofobni premaz koji se “odupire” otiscima prstiju i sličnim flekama, što doprinosi izgledu ali i utisku kvaliteta.

Pročitajte i:  Povećajte kapacitet RAM memorije Asus-ovim ažuriranjem BIOS-a za Intel i AMD matične ploče

Dobar raspored komponenti unutar kućišta još je značajniji, jer omogućava da notebook radi što više pri većim CPU/GPU brzinama, a da pri tome ne emituje preveliku količinu toplote koja može da smeta korisniku. Ryzen 2700U procesor i RX560 čip lepo su odvojeni, a preko njih se protežu dva odvojena heat-pipe sistema hlađenih preko dva ventilatora. Slotovima za memoriju (ima ih ukupno dva) lako se pristupa, a isto važi i za 2,5″ slot za hard-disk. Acer Nitro 5 AN515-42 ima i M.2 slot, što je veoma korisno jer se može napraviti dobra kombinacija između brzine pristupa koje nudi M.2 SSD i klasičnog hard-diska za veliki prostor.

Hladne glave

Performanse sistema za hlađenje veoma su dobre, pa se kod Nitro 5 AN515-42 pri stres testiranju deo oko touchpad-a vrti oko 25 stepeni, dok se samo deo iznad tastature i u gornjem delu uređaja greje do 50 stepeni. U praksi, nema nikakvih problema sa zagrevanjem, što garantuje bezbrižne, duge gejming sesije. Kada je samo procesor pod opterećenjem, notebook se dosta manje zagreva jer je Ryzen 2700U sa 15 W TDP-a veoma efikasan. Pri dužem konstantnom opterećenju, radni takt stoji na 3 GHz. To je veoma dobar rezultat jer moćniji Intel procesori sa četiri fizička jezgra uz HT znaju prilično da se zagrevaju, pa zbog toga sistem mora da usporava procesor.

PCPress.rs Image

Što se tiče performansi procesora, situacija je slična kao i na desktopu. Ryzen 7 2700U drži se veoma dobro i tek je nešto (maksimalno oko 10 odsto) sporiji u odnosu na Intel mobile procesore generacije 7 ili 8. Multi-thread performanse još su bliže, dok single-thread situacije više doprinose pomenutom zaostatku. Iako ova razlika postoji, ona za korisnika bukvalno nije primetna, dok se neke druge stvari mnogo lakše primećuju.

Pročitajte i:  Novi Acer monitori donose brže OLED ekrane

Tako je mnogo više prijalo da tokom većih opterećenja procesora imamo hladan i veoma tih notebook, jer se u ovim situacijama ventilatori veoma sporo vrte. Naravno, kada se upali RX560, tada ventilatori započinju svoje, pa ovaj GPU u najvećoj meri doprinosi zagrevanju celog uređaja. Performanse koje ima RX560 su tu negde na nivou GeForce 1050, dok je 1050Ti već primetno brži. Najbolja opcija bila bi kombinacija Ryzen 2700U procesora i 1050Ti, ali takvu konfiguraciju za sada nismo videli. Uglavnom, za gaming u Full HD rezoluciji, RX560 nudi dovoljno performansi, mada se mora računati na srednje podešavanje detalja kod zahtevnijih igara ukoliko se želi FPS oko 60 frejmova.

Za gledanje i igranje

Ovaj FPS je poželjan kako bi se iskoristile prednosti veoma dobrog ekrana koji ima Nitro 5 AN515-42. U pitanju je LG IPS panel (LP156WF6-SPK6) koji ima veoma dobar ugao gledanja i dosta brz odziv, što je značajno za gaming. Naravno, baš precizna reprodukcija boja i jačina osvetljenja ne očekuju se u ovoj kategoriji uređaja, ali 53 odsto RGB prikaza i 286 nita maksimalnog osvetljenja sasvim je dovoljno za većinu primena. Ono što posebno izdvajamo jeste kontrola osvetljenosti bez PWM rešenja, što znači da se osvetljenje kontroliše direktno – svaka čast za Acer!

PCPress.rs Image

 

PWM sistem za regulaciju jačine osvetljenja, koji mnogi koriste, u stvari ne smanjuje jačinu, vez samo pali-gasi ekran određenom frekvencijom. Logično, to ne prija očima korisnika pa takvo rešenje treba izbegavati, ili bar izbegavati ona podešavanja koja ne koriste dovoljno veliku frekvenciju jer su niže frekvencije iritantnije. Zbog toga je Nitro 5 AN515-42 prijatno koristiti i duže vreme u mračnim (noćnim) uslovima.

Kontrole, odnosno tastatura i touchpad takođe su dosta dobri i omogućavaju prijatan rad. Touchpad je precizan i koristi Windows Precision drajvere, tako da je prisutna kompletna funkcionalnost. Naravno, to važi ukoliko koristite Windows 10 umesto skromne Linux distribucije s kojom se Nitro 5 AN515-42 isporučuje. Nove i popularne Linux distribucije (uBuntu, Mint) nisu se mogle instalirati zbog “neslaganja” nove verzije kernela s procesorom i drajverom za grafičku kartu. Ovo se može nekako “nabudžiti” upotrebom starijih verzija ali Linux, bar za sada, nije preporučljivo rešenje za ovaj notebook.

Pročitajte i:  AMD ostvaruje značajne dobitke u segmentu desktop CPU-a u odnosu na Intel u prvom kvartalu 

PCPress.rs Image

Jasno, za gaming notebook Windows 10 je neophodan i pod ovim OS-om sve radi “iz prve”. Jedini problem koji smo imali bio je sa instalacijom Nitro Sense koji treba da pomogne korisniku u menadžmentu odnosa performansi i trajanja baterije. Ovde se primećuje još uvek određena “nezrelost” platforme, jer je i prošle godine nakon pojave Ryzen procesora bilo potrebno određeno vreme da se BIOS i mikrokod usavrše. Tako smo nakon instalacije novog Acer BIOS-a primetili bolje performanse, ali i čudno ponašanje baterije. Nakon punjenja do maksimuma, sledeći start računara “bacao” je bateriju odmah na 85 odsto, a ukupno trajanje nije bilo baš kako smo očekivali od 15 W TDP procesora. Oko tri sata je bio neki maksimum za naš test scenario, koji je podrazumevao relativno normalan rad, bez upotrebe RX560 GPU-a.

Očigledno je potrebno još malo vremena da se “ispeglaju” BIOS i prateći softver. Tada će Nitro 5 AN515-42 biti veoma zanimljiv izbor za one koji traže notebook računar u budžetskoj gaming kategoriji, koji pored gaming-a može i mnogo još mnogo toga. Sa strane performansi, jedino što možemo zameriti odnosi se na ugrađeni M.2 Hynix SSD koji je najslabiji deo sistema, pa je tu poželjno napraviti malo bolji izbor.

Korisna adresa: www.kimtec.rs

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , ,