Review: Alcatel 5V – Elegantni Alcatel

Iz Alcatel-a stiže novi model pozicioniran u srednju klasu ponude tog proizvođača. Alcatel 5V kombinuje pozitivne trendove čitave industrije, uključujući elegantan dizajn, FullView format ekrana, dva senzora glavne kamere obogaćene AI-jem i još puno toga…

PCPress.rs Image

Vrlo interesantan model stiže iz kompanije Alcatel. Reč je o uređaju koji izgleda izuzetno elegantno i odlično leži u ruci, zahvaljujući 19 : 9 odnosu stranica, kao i zaobljenim 2,5D staklenim površinama. Upotrebljeno je Dragontrail staklo, što znači da telefon karakteriše i natprosečna otpornost u odnosu na konkurente. To istovremeno podrazumeva i da će na poleđini telefona lako ostajati otisci prstiju, ali negde se mora ustuknuti zarad izgleda, zar ne?

Na poleđini zatičemo i skener otiska prstiju, koji se stara o bezbednosti. No, to nije jedini implementirani mehanizam – Alcatel je ugradio i FaceKey, tehnologiju koja koristi mehanizam mapiranja 106 tačaka korisnikovog lica, u radijusu od 30 stepeni. Taj mehanizam u stanju je da otključa telefon za svega pola sekunde, tako da je obezbeđen vrhunski ugođaj prilikom korišćenja.

Korektan hardver

PCPress.rs ImageAlcatel 5V je zamišljen kao srednja klasa u ponudi kompanije, ali brend u vlasništvu TCL-a celom svojom ponudom cilja nižu kategoriju generalno, pa tako telefon ima cenu od 28.999 dinara, odnosno oko 250 evra. Za taj novac nudi zaista mnogo. Ekran od 6,2 inča je IPS tipa, rezolucije 1500 x 720 piksela, sa zarezom u vrhu koji se softverskim putem može eliminisati. Istovremeno, koristi se MediaTek čipset, i to Helio P22, sa osam jezgara koja rade na do 2 GHz, te PowerVR GE8320 grafikom. Skladišni prostor od 32 GB može se proširiti putem microSD slota, maksimalnog kapaciteta 128 GB. Tri gigabajta RAM-a sasvim su primerena ovoj cenovnoj kategoriji, a tu je i Dual SIM mogućnost, uvek veoma korisna.

Pročitajte i:  Motorola g04 nudi premijum dizajn i performanse po sjajnoj ceni

Istovremeno, telefon koristi sistem od dve zadnje kamere – 12+2 megapiksela. Standardne fotografije sasvim su prihvatljive, ali one sa zamućivanjem imaju određene artefakte na prelasku između nezamućenog i zamućenog dela, što pretpostavljamo da je krivica softvera. Sa Phase Detection autofokusom i određenim AI funkcijama, sasvim ćete lako snimiti  fotografije visokog kvaliteta. Prednja kamera od 8 megapiksela, sa fiksnim fokusom,  takođe će fino poslužiti, tako da u ovom domenu Alcatel ocenjujemo vrlo dobrom ocenom.

Alcatel 5V može da se podiči još jednom karakteristikom – stiže s baterijom od 4000 mAh, koja obezbeđuje odličnu autonomiju. U pakovanju se isporučuje punjač od 10 W – drugim rečima, nije turbo, ali brzo punjenje, putem microUSB porta. Prisutan je i 3,5-milimetarski konektor, kao i FM radio.

Joy1 to use

PCPress.rs ImageNa samom kraju, valja dodati da se telefon isporučuje sa operativnim sistemom Android 8.1 Oreo. Takođe, kao i svi Alcatel-ovi telefoni novije generacije, stiže s korisničkim interfejsom Joy1, koji je prilično šarolik i obezbeđuje dosta opcija uz jednostavno korišćenje. Suštinski, nema se šta zameriti ni dodati, dokle god raznobojne ikone nisu problem, a verujemo da će mnogima čak daleko više prijati od standardnog Android-a.

Pročitajte i:  Motorola Edge 50 Pro: Na drugačijim osnovama

Kada se sve sabere, ovaj telefon ostavlja veoma pozitivan utisak. S velikom i dugotrajnom baterijom, solidno zaokruženim hardverom, pristojnom kamerom i kvalitetnim rešenjima na različitim poljima, veoma je lako preporučiti Alcatel 5V. Njegove karakteristike u kombinaciji s niskom cenom i vrlo dopadljivom izradom čine celinu kojoj nije lako odoleti.

PCPress.rs Image
Korisna adresa: https://www.alcatelmobile.com/alcatel-5v.html

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,