BIZIT plus

Review: Blackberry Key2 – veliki povratak

BlackBerry više nije u vlasništvu Kanađana, već Kineza. Telefoni koji su nekada bili sinonim za pouzdanost i poslovnu ozbiljnost danas imaju težak zadatak da vrate poverenje nekadašnjih klijenata. Na tom putu susreću se s različitim izazovima čije je prevazilaženje doprinelo da dobijemo jednog proizvođača koji je drugačiji od ostalih u svetu Androida.

PCPress.rs Image

Sa Android platformom i prepoznatljivim, nasleđenim odlikama, brend BlackBerry, danas u vlasništvu kineske kompanije TCL, dobio je priliku da pokaže da je moguće biti drugačiji, a istovremeno ostati veran onom dobrom što je nasleđeno. Prvi pokušaj, BlackBerry KeyONE, pokazao je da je kompanija na pravom putu. No, izgleda da tek sada s modelom BlackBerry Key2 možemo reći da je nekadašnji duh oživeo. Kompletan poslovni smartfon na modernoj platformi i s maksimalno bezbednim servisima najzad je stigao.

Kvalitetan hardver…

Prethodnik je kritikovan zbog relativno slabog hardvera. Novajlija to ispravlja, implementirajući snažni Snapdragon 660 čipset sa osam jezgara, praćen sa 6 GB sistemske memorije. Što se skladišnog prostora tiče, na raspolaganju je 64 GB, što se može proširiti putem microSD kartice. Veoma smo zadovoljni i ugrađenim kamerama koje prave prilično dobre fotografije, pa tako pozadi imamo dual sistem sa senzorima od 12 megapiksela sa podrškom za dual pixel autofokus, te sposobnošću snimanja 4K videa. Napred imamo jednostavan, ali vrlo upotrebljiv senzor od osam megapiksela.

Neobičan ekran i dalje je tu. Da bi se ostavilo prostora za fizičku tastaturu, koja je udarna karakteristika modela Key2, ekran je nešto kraći, pa stiže u razmeri 3 : 2, s dijagonalom od 4,5 inča i rezolucijom od 1620 x 1080 piksela. Ovaj odličan IPS ekran pride je zaštićen od ogrebotina sa Gorilla Glass „trojkom”. Na tastaturu se teško navikava, ma koliko nas hvatala nostalgija. Međutim, kada jednom „pohvatate” ceo sistem s prečicama, pošto veliki broj tastera istovremeno ima nekoliko funkcija, postaje još teže odvići se i vratiti na staro, budući da taktilno kuckanje zaista postaje izuzetno udobno. S baterijom od 3500 mAh koja omogućava odličnu autonomiju i brzim punjenjem koje je za samo pola sata dopuni do 50 odsto, možete biti sasvim mirni da ćete s lakoćom savladati čitav dan intenzivne komunikacije, pa i više od toga.

…uz vrhunski softver!

PCPress.rs Image

Srž BlackBerry telefona jeste softver s kojim se isporučuje. Tačno, osnova je sada Android 8.1, ali da bi se obezbedila maksimalna sigurnost, tu je BlackBerry Launcher. Veliki broj aplikacija i dodataka imaju za cilj isključivo unapređivanje bezbednosti, od DTEK aplikacije koja pomaže podešavanje raznih parametara i aktivno motri koliko je vaš telefon bezbedan, preko famozne BlackBerry Messenger aplikacije za komuniciranje, do brojnih sitnih alata. Takođe, tu su Productivity Tab, koji omogućava laku i brzu proveru poruka i zadataka, podrška za enkripciju kompletnog telefona i slično. Telefon ima i Convenience taster sa desne strane koji možete da programirate.

BlackBerry Key2 je odličan telefon kome je teško naći zamerku. Robustan i izdržljiv, hardverski snažan, sa odličnim softverom i karakterističnim aplikacijama i dodacima, te hardverskom tastaturom, čini specifičan miks koji je zanimljiv i dopadljiv. Uz to, brend ponovo vraća svoju staru prepoznatljivost. Kako to ne ceniti u moru telefona koji liče jedan na drugi kao jaje jajetu i ne izdvajaju se po korisničkom iskustvu? BlackBerry je bez sumnje na pravom putu.

 

PCPress.rs Image
PCPress.rs Image

PCPress.rs ImageFotografije snimljene Blackberry Key2 telefonom

PCPress.rs Image

PCPress.rs ImageInterfejs BlackBerry Key2 telefona

Korisna adresa: www.acr.rs

Facebook komentari: