ERP 2024

Review: Kingston – Sigurniji SSD

Kingston je nedavno predstavio novu SSD seriju, koja nasleđuje prethodne generacije A400 i UV400. Nova serija nosi oznaku UV500 i, interesantno, po specifikacijama je za nijansu sporija u odnosu na modele koje zamenjuje, ali ima hardversku enkripciju podataka

PCPress.rs Image

UV500 donosi enkripciju podataka „u letu“, što je veoma korisna bonus opcija u vreme pojačane brige (i straha) korisnika za sigurnost podataka. Kingston je prvi koji uvodi ovu mogućnost za SSD modele namenjene svim korisnicima, a ne samo za one striktno vezane za poslovnu ili serversku primenu. Enkripcija se kod UV500 obavlja na hardverskom nivou, što znači da je ugrađena direktno u kontroler diska i obavlja se potpuno neprimetno za korisnika.

Potrebno je samo postaviti šifru za pristup u BIOS Setup matične ploče ili eventualno instalirati poseban softver. Kada je šifra postavljena, svi podaci koji prolaze kroz SSD se enkriptuju – i to je to. Kada se aktivira, UV500 vrši AES 256‑bitnu enkripciju uz podršku TCG Opal 2.0 protokola, koji je ključan za primenu u poslovnom okruženju. Ovo, takođe, znači da se zaštita koju nudi UV500 poklapa sa novim EU GDPR‑om (General Data Protection Regulation).

U redu, bezbednost je osigurana, ali da vidimo šta je sa performansama. Ono što je važno istaći jeste da enkripcija na hardverskom nivou nema negativnog uticaja na performanse. U stvari, kod UV500 je enkripcija uvek na raspolaganju, a na korisniku je da odabere da li će ovu opciju koristiti ili ne – brzina je ista u oba slučaja. Za model UV500 Kingston koristi Toshiba 3D TLC NAND memoriju i Marvell 88SS1074 kontroler. Upotreba TLC čipova je očekivana za diskove kod ekonomičnih SSD uređaja, jer je TLC najjeftinija vrsta NAND flash čipova. Glavna negativna karakteristika su nešto niže performanse u odnosu na SLC. TLC ćelija sadrži tri bajta podataka, a sa svakim upisom jednog bajta moraju se osvežiti i ostala tri, što usporava rad i skraćuje životni vek ćelije.

Pročitajte i:  Samsung prelazi na novi 3D V-NAND dizajn

Vreme je za SSDPCPress.rs Image

Uz dobar kontroler i upotrebu standardnih metoda keširanja moguće je iz 3D TLC čipova izvući sasvim pristojne performanse. Jedna od glavnih metoda je da kontroler tretira 3D TLC ćeliju kao SLC, pa veći keš omogućava i duže održavanje veće brzine (zbog toga je korisno kada na SSD‑u ima više slobodnog prostora, pa se on može koristiti u ove svrhe). Kada se keš „napuni“, brzina s 440‑500 MB/s opada na oko 160 MB/s, što je na očekivanom nivou za 3D TLC čipove kada se podaci upisuju direktno u ćelije, bez ikakvog algoritma za keširanje. U praksi, to će se dogoditi tek kada kopirani fajl prelazi nekih 8 GB, pa ovo treba imati u vidu ako se planira korišćenje SSD‑a kao medija za operisanje s velikim video‑fajlovima.

U realnosti, prosečan korisnik koji traži pristupačan SSD će se veoma retko sresti sa ovim usporenjem. Takođe, testovi su pokazali da je UV500 „krojen“ upravo za ovakve primene, pa su performanse u nekim segmentima veoma dobre, a u drugim bar pristojne. Sekvencijalna brzina čitanja i upisa je na nivou jačih konkurentskih SSD modela, dok je na testovima kopiranja malih fajlova nešto malo ispod njih. IOPS testovi maksimalnog opterećenja pokazuju nedostatke koje UV500 ima, ali treba imati u vidu da je ovo ekonomičan SSD, orijentisan ka prosečnim PC korisnicima.

Pročitajte i:  Samsung bi mogao prvi da napravi NAND od 1000 nivoa

Kingston nudi UV500 u svim mogućim formatima i kapacitetima, pa će svako moći da pronađe opciju koja mu odgovara. U više navrata pisali smo da je SSD najbolji upgrade za računar, pa je, ukoliko ga nemate, pravo vreme da nabavite jedan. Samo pogledajte poređenja sa nekim klasičnim hard-diskovima i trebalo bi da vam sve bude jasno, ali ni tabele s rezultatima ne mogu na pravi način dočarati udobnost u radu koju SSD donosi, čak i kada nije naročito brz.

Kingston UV500 karakteriše povoljna cena, ali je mnogo ipak skuplji od klasičnog SSD‑a. Kao bonus, Kingston daje pet godina garancije na kompletnu seriju UV500 modela, čime povećava sigurnost u kvalitet uređaja i trajnost samih 3D TLC ćelija.

www.kingston.com

Facebook komentari: