BIZIT plus

Review: TCL Plex – Fatalni novajlija

TCL Plex je, u suštini, jedan (novi) početak. Zagradu koristimo zato što se TCL, kineski gigant i jedan od najvećih proizvođača televizora, naslanja na iskustvo svojih brendova u domenu pametnih telefona, a to su Alcatel i BlackBerry. Oni će nastaviti da egzistiraju, s tim što će Alcatel biti pozicioniran kao pristupačan telefon namenjen mladima, a BlackBerry će pokrivati potrebe poslovnih korisnika. U srednjoj i višoj klasi biće pozicioniran – TCL.

PCPress.rs Image

Odakle uopšte ideja da TV gigant uđe u posao s telefonima? Možda baš otuda što želi da ponudi kompletan i objedinjen ekosistem proizvoda koji koriste ekrane. U skladu s kompanijskom filozofijom Display Greatness, TCL je upotrebio veliki ekran od 6,53 inča, IPS tipa i rezolucije 2340 × 1080 piksela, koji može da se podiči zaista odličnim karakteristikama – definitivno je reč o jednom od najboljih IPS displeja, ne samo u svojoj klasi.

Interfejs TCL Plex telefona

Stvari idu korak dalje upotrebom NXTVISION tehnologije, kojom se pritiskom na dugme unapređuju kvalitet prikaza, toplina i intenzitet boja i osvetljenja, što rezultuje dosta živahnijim prikazom. Isto tako, u ponudi je i upscale sadržaja na višu rezoluciju, što može pomoći u situacijama kada ne želite da potrošite previše protoka, ali želite da malo podignete kvalitet sadržaja koji se prikazuje na ekranu, pa svesno pustite YouTube video u malo nižoj rezoluciji.

Pročitajte i:  Motorola Edge 50 Pro: Na drugačijim osnovama

PCPress.rs Image

Druga strana medalje? U tom režimu troši se nešto više baterije, otprilike desetak procenata, pa ko voli, nek izvoli – odabir je tu i (de)aktivacija se vrši na jedan dodir, što je veoma zgodno. Baterija je vrlo dobra, kapaciteta 3820 mAh i odličnom autonomijom, pa je dan i po do dva sasvim realno postići. Da sve bude još lepše, tu je podrška za brzo punjenje i punjač od 18 W koji će bateriju za samo pola sata dovesti do 50 odsto napunjenosti.

Rezultati testova: 3DMark, Antutu, AItutu i PCMark

Izgled telefona očarava, barem kada je reč o opal‑beloj boji. Najzad jedan lep beli telefon! Staklo se nalazi s obe strane telefona, dajući mu notu elegancije. Posebno cenimo i što je u dizajnerskom smislu TCL osmislio svoj imidž i ne kopira druge, već se trudi da zadnje kamere budu u nivou poleđine i da „ne štrče“, što daje jedinstven karakter telefonu. Kamere su odlične – kombinacija od 48 Mp za glavnu, te 16 Mp za ultrawide i 2 Mp za pomoćni senzor, rezultuju odličnim sistemom, posebno jer je glavni senzor dobro poznati Sony IMX582. Slike su veoma detaljne i odličnog kolorita, a posebno iznenađenje je kvalitet videa, koji je stabilizovan i ide sve do 4K rezolucije – za ovu kategoriju, više nego dobro. Tu je i prednja kamera od 24 MP smeštena u rupicu u ćošku prednje strane telefona.

Pročitajte i:  Da li je Motorola g24 power idealan budžetni telefon?

PCPress.rs Image

TCL Plex koristi dobar osmojezgarni Snapdragon 675, koji možda nije najbrži u klasi ali nije ni daleko od toga. Zato ga prate 6 GB RAM‑a i 128 GB prostora za skladištenje, što je ipak nešto više od konkurenata, koji uglavnom daju jednu od te dve stavke. Telefon pokreće operativni sistem Android 9 Pie koji prekriva TCLUI 1.0.1 korisnički interfejs, vrlo interesantno rešenje koje je očito dosta povuklo od Alcatel varijacija. Na levom boku telefona je programabilan taster, kome dodeljujete funkcije, i to za običan, dvostruki i dug pritisak.

PCPress.rs Image

Sve u svemu, TCL Plex je izuzetno prijatno iznenađenje i predstavlja jedan od najboljih telefona u svojoj cenovnoj kategoriji, a na srpskom tržištu trenutno se prodaje po ceni od 36.990 dinara. Karakter i jedinstveni dizajn, dobre performanse, odlična kamera, dobra baterija, sjajan ekran, sve su to aduti koji čine da Plex‑u predviđamo veoma lepu tržišnu budućnost. Da kompanija tu neće stati i da ostaje dugoročno posvećena, govore najave da će uskoro stići i Plex Pro, koji je planiran za višu kategoriju.

Pročitajte i:  realme 12 Pro+: Quo vadis, realme?

Korisna adresa: tcl.com

Facebook komentari: