RNIDS omogućio nova latinička slova u imenima domena

U ponedeljak, 10. decembra, tačno u 12 časova počela je registracija .RS domena na pismima 13 jezika koja se koriste u našoj zemlji, čime je Srbija stala rame uz rame sa brojnim zemljama sveta koje su deo ovog sistema. Od sada će, prilikom registracije, biti moguća upotreba 67 latiničkih slova, pa se nazivi domena više neće pisati “ošišanom latinicom”.

PCPress.rs Image

 

Tim povodom je u Biblioteci grada Beograda organizovan skup od strane Fondacije Registra nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS), na kome su posetioci mogli da čuju sve detalje vezane za prednosti IDN-a, tj. korišćenja nacionalnih pisama u nazivima domena koje su prezentovali stručnjaci iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, potom Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu,ICANN-a i RNIDS-a.

Višejezičnost nije trend, to je budućnost Interneta. Iako je Internet rođen na engleskom jeziku, sve je više korisnika sa ostalih govornih područja. Zato danas počinje registracija .RS IDN domena. Da bismo to omogućili, podržanom skupu karaktera dodali smo 41 slovo iz pisama 13 jezika koji se govore u Srbiji.“, istakao je Manić, direktor RNIDS-a.

Pročitajte i:  Da li znate šta traži 97% internet korisnika?

PCPress.rs Image

RNIDS je još 2012. godine, prateći svetske trendove, omogućio registraciju ćiriličkih naziva u okviru .SRB domena, a sada će u okviru naziva .RS domena omogućiti upotrebu šireg skupa latiničkih slova koja se koriste u Republici Srbiji, uključujući i pisma nacionalnih manjina. Pored slova iz srpskog, nazivi .RS domena će moći da sadrže i slova iz albanskog, bošnjačkog, hrvatskog, češkog, nemačkog, mađarskog, crnogorskog, rumunskog, romskog, slovačkog, slovenačkog i vlaškog jezika.

PCPress.rs Image

Početni period registracije IDN naziva u okviru .RS domena, tokom kog će pravo registracije imati postojeći registranti .RS domena, trajaće do 5. marta 2019. godine. Nakon tog perioda, registracija će biti slobodna za sve koji žele da registruju IDN nazive domena.

Za više informacija posetite: viševredi.rs

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,