Računari i Galaksija

Robot Asimo u Beogradu

Na manifestacijPCPress.rs Imagei “Dani budućnosti: Robotika” koja se održava od 24. septembra do 15. oktobra u Beogradu na Narodnom univerzitetu Kolarčeve zadužbine, posetioci mog da vide više od 25 robota, među kojima je i najnapredniji humanoidni android na svetu Asimo iz Japana.

Asimo je otvorio manifestaciju rečima: “Zdravo, prvi put sam došao u Srbiju i drago mi je što sam stekao toliko novih prijatelja”. Zatim je posetiocima pokazao i kako se penje i silazi niz stepenice, rukuje se, šutira loptu i igra uz muziku. Na kraju prezentacije pozdravio se sa posetiocima rečima „Bilo mi je zadovoljstvo, doviđenja i nadam se da ćemo se videti uskoro“, a u utorak i sredu imaće još po šest prezentacija. Osim u “Kolarcu”, svi zainteresovni posetioci moći će da vide robote, izložbe, gledaju filmove, prisustvuju predavanjima, radionicama i tribinama i u Galeriji Robne kuće “Beograd” u Knez Mihailovoj ulici.

Asimo je humanoidni robot koji hoda, razgovara i sposoban je da donosi inteligentne odluke. Napravljen je kao pomoćnik starim i bolesnim ljudima. Za sada nije u prodaji, a njegov razvoj iz godine u godinu jedan je od najvažnijih pokazatelja u kojim pravcima i kojom brzinom se kreće robotika. Visok je 130 cm i težak 48 kg. Govori (čak i jezik znakova), a poslednji napravljeni primerci mogu da ostvare i međusobnu interakciju. Asimo može da se kreće brzinom od 6 km/h, saginje se, okreće, pleše, penje se uz stepenice, šutira loptu, nosi poslužavnik i izvršava najrazličitije zadatke.

Pročitajte i:  AI upravlja adaptivnim kontrolnim sistemima 

Jedan od najvećih problema pri konstruisanju robota Asimo bio je kako ga podstaći da hoda, a da ne izgubi ravnotežu. Rešenje je sedamdesetih godina 20. veka ponudio jedan od pionira u ovoj oblasti, srpski naučnik, akademik Miomir Vukobratović, osnivač takozvane Beogradske škole robotike, koji je osmislio teoriju tačke nula momenta.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,