ERP 2024

Robot Sophia: Zaposlena u vreme pandemije

Kompanija Hanson Robotics planira da proda na hiljade humanoidnih robota do kraja 2021. godine, a kako bi pritekli u pomoć tokom pandemije, te pružili podršku bolesnima i usamljenima, ali i lekarima i industrijama koje trpe zbog trenutnog stanja.

PCPress.rs Image

Sophia, humanoidni robot pomenute kompanije, poznata po tome što je postala prvi humanoidni robot koji je dobio državljanstvo neke zemlje, nakon što je 2017. godine postala građanka Saudijske Arabije. Od tada je u samom vrhu liste najpopularnijih humanoidnih robota. U vreme pandemije dobila je još jedan zadatak, pa je na hiljade robota proizvedeno sa ciljem da pomogne u uslovima u kojima ljudski radnici rizikuju da se razbole.

Kompanija planira masovnu proizvodnju četiri modela, a među njima je i Sophia, te bi broj robota do kraja 2021. godine mogao značajno da se uveća. Radi se o tome da je COVID-19 promenio mnogo toga, te između ostalog uvećao potrebu za automatizacijom. U tom kontekstu je nastao i novi robot po imenu Grace, kreiran da pomogne u bolnicama, posebno u slučajevima kada bi zdravlje običnih radnika moglo da bude ugroženo.

Pročitajte i:  OpenAI: Dan kada su roboti počeli da uče kao ljudi

Roboti bi svoje mesto mogli da pronađu i u drugim industrijama i tako, na primer, postanu uobičajena pojava u proizvodnji, na aerodromima, te svuda gde zbog karantina nedostaje ljudi. U novim uslovima je napravljen veliki korak ka svetu u kojem bi jednog dana moglo da bude više robota nego ljudi, a izvesno je da će posledice tekuće pandemije biti jasne tek nakon što prođe neko vreme.

Izvor: Dazed

Facebook komentari: