Roboti će podizati gradove na Marsu

Kompanija JAXA nedavno je objavila informacije o projektu Avatar X, u okviru kojeg bi humanoidne mašine kojima će upravljati ljudi mogle uskoro da polete put kosmosa.

PCPress.rs Image

Naime, radi se o MELTANT-α kiborg tehnologiji, u okviru koje humanoidni roboti imaju ruke koje su jake i brze skoro kao i ljudske, kao i moć dodira koja bi trebalo da doprinese boljoj funkcionalnosti. Tako bi ovi humanoidni roboti mogli da budu savršeni za projekte u okviru kojih bi se humanoidnim mašinama koje obavljaju eksperimente upravljalo na daljinu. One bi mogle da služe i za popravljanje svemirskih stanica, ljudskih naseobina u kosmosu, te drugih konstrukcija budućnosti.

Misije u kosmosu koje uključuju ljudsku posadu prilično su skupe, te još uvek nisu moguće u nekim scenarijima, pa bi možda robotski astronauti u budućnosti mogli prvi da stignu na Mars, kako bi postavili temelje za konstrukcije u kojima bi prvi naučnici mogli da borave kada jednom budu stigli na ovu planetu. Problem je što je Mars prilično udaljen od Zemlje, te će ljudski operatori robotima verovatno morati da upravljaju sa neke svemirske stanice. Pored neimarskih veština, roboti bi mogli i da uzgajaju hranu, te da obavljaju hirurške operacije nad ljudskim članovima posade.

Pročitajte i:  Perseverance rover snimio pomračenje Sunca na Marsu

PCPress.rs Image

Avatar X planira izgradnju postrojenja za testiranje u Japanu tokom 2019. godine, da bi sa testiranjem robota u kosmosu počeo tokom 2020.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,