BIZIT plus

Rohde & Schwarz pomaže razvoj LTE telefona

PCPress.rs ImageRohde & Schwarz je ponudio kompletno rešenje za testiranje 3GPP LTE uplink opreme koja koristi tehnologiju MIMO. Aktuelna verzija softvera R&S FS-K103PC za analizatore signala R&S FSV, R&S FSQ and R&S FSW omogućava proizvođačima čipova da već danas razvijaju komponente koje će se koristiti u budućnosti.

Softver R&S FS-K103PC je već sada usklađen sa standardom LTE-Advanced, sledećom verzijom standarda 3GPP LTE. LTE-Advanced u verziji 10 dozvoljava korišćenje do četiri antene za uplink sa strane korisnika prema mreži, a za downlink je omogućeno do osam paralelnih tokova podataka. MIMO dozvoljava i dalje širenje kapaciteta LTE mreža – trenutno 3GPP LTE koristi MIMO samo za downlink, sa četiri paralena toka. Do sada, bio je moguća samo jedan tok podataka u uplink-u. Proizvođači čipova mogu da koriste novi softver za direktnu proveru da li je LTE uplink uz korišćenje tehnologije MIMO pravilno implementiran u uređaje. Za testiranje su potrebna dva analizatora signala kompanije Rohde & Schwarz, povezana na računar, radi istovremenog testiranja dve antene na uređaju, čime se proverava MIMO prekodiranje. Softver analizira tokove podataka i njihovu raspodelu između antena, u skladu sa pravilima definisanim u 3GPP, a takođe se proverava i vremenska korelacija signala na antenama.

Softver R&S FS-K103PC je već dostupan, i može se koristiti uz analizatore signala i spektra R&S FSW, R&S FSV, R&S FSVR, R&S FSG and R&S FSQ.

Izvor: Rohde & Schwarz

Facebook komentari: