.rs i .срб: besprekoran servis obučen u novo ruho

Često možemo čuti da su najbolji izvozni proizvodi Srbije oni koje kreira domaći IT sektor koji godinama beleži rast, zapošljava sve više ljudi, diktira obrazovne profile, upošljava prekvalifikovan kadar. No, postoji segment srpskog IT-ja koji nije pod reflektorima i nije izvozno orijentisan, naprotiv, a na čiju se stabilnost servisa oslanja značajan deo srpske privrede. Reč je o nacionalnom registru domena i internet infrastrukturi kojom upravlja.

Dejan Đukić, direktor Fondacije RNIDS-a, u organizaciji je zaposlen još od 2008. godine, od kada radi na pravnim poslovima, uključujući i izradu politika i pravila registracije .rs i .срб internet domena. Učesnik je brojnih domaćih i međunarodnih konferencija u oblasti internet domena i IKT politika, autor je više članaka i radova objavljivanih u relevantnim časopisima i stručnim publikacijama. S njim smo razgovarali o aktuelnim temama i budućim planovima, ali se i osvrnuli na proteklu deceniju rada i – zajedničke saradnje.

Fondacija „Registar nacionalnog internet domena Srbije” (RNIDS) zapravo je starija od domena kojima upravlja, i od .rs i od .срб. Šta se to promenilo u svetu domena za ovih deceniju i po, šta se menjalo kod nas u registru?

Za početak, promenio se naš vizuelni identitet. Od ove poslovne godine RNIDS se predstavlja novim logotipom, novom paletom boja i simbola. Kreatori novog korporativnog identiteta bili su vođeni geslom „internet je svet”, a RNIDS nastoji da taj svet, bar u kontekstu nacionalnih domena, bude miran, pouzdan i vredan poverenja. Izvesno je da je naš registar jedan od najmlađih u Evropi, ali je i registar čiji ne samo vrhunski kvalitet servisa već i poslovanje u skladu s najboljim evropskim i svetskim praksama, zavređuje zavidnu reputaciju i među registrima koji posluju gotovo dvostruko duže. Uslovi registracije nacionalnih domena, automatizacija procesa registracije i praćenje svetskih praksi u pogledu zaštite podataka registranata samo su neki od aspekata koje valja pomenuti.

Pročitajte i:  Čak 22% firmi sa .com sajtom za imejl bira .rs domen
PCPress.rs Image
Dejan Đukić, direktor Fondacije RNIDS-a

Pored toga, mrežu ovlašćenih registara RNIDS-a čine preduzeća registrovana u Srbiji, što registrantima daje dodatnu sigurnost ako je potrebna brza reakcija u slučaju nekog problema. Način rešavanja domenskih sporova pred lokalnom arbitražnom komisijom savremen je i brz model rešavanja sporova, koji smo, u saradnji s Privrednom komorom Srbije, uveli za naše nacionalne domene. RNIDS-u je bezbednost prioritet od osnivanja, unapređenja sopstvenog sistema su neprekidna, a gotovo sve raspoložive opcije zaštite internet domena, kao jednog od ključnih resursa u savremenom poslovanju, stavljene su našim registrantima na raspolaganje.

Možda spolja deluje pasivno, ali domenska industrija je stalno u pokretu i promeni, bilo da je reč o novim tehničkih i bezbednosnim rešenjima, bilo novim politikama o registraciji i zaštiti korisnika interneta, a korisne promene redovno implementiramo da bi registranti .rs i .срб domena dobili najbolju moguću uslugu. Isto tako, menja se i broj registrovanih naziva domena iz godine u godinu – od sedam hiljada .rs domena, koliko ih je bilo na početku, do više od 125.000, koliko ih ima danas.

Koji su to najvažniji događaji koji su obeležili vaše poslovanje u poslednjih desetak godina?

Pored registracije .rs domena, koja je počela 2008, već 2012. je počela registracija i ćiriličkog .срб domena. Naš registar upravlja dvama nacionalnim domenima najvišeg nivoa, čije je nazive moguće registrovati koristeći ne samo „ošišanu” latinicu i srpsku ćirilicu već i proširene setove karaktera koji se koriste u latiničkim i ćiriličkim pismima jezika nacionalnih manjina koje žive u Srbiji.

Pročitajte i:  Yettel Sve – objedinjena ponuda za mobilnu telefoniju, kućni internet i TV

PCPress.rs Image

Multijezičnost nije jedino dostignuće, pomenuo sam već bezbednost kao prioritet. Time što smo registrantima stavili na raspolaganje čak tri vrste zaštite naziva domena (secure mode, client side lock i registry lock) i omogućili im da postave branu između napadača i svojih domena posredstvom kojih posluju na internetu, ne doprinosimo samo bezbednosti registranata već ukupnoj bezbednosti na internetu. Uvođenje DNSSEC digitalnog potpisivanja naziva domena je još jedan važan, i od globalnih stručnih organizacija preporučen način zaštite, a ono je na raspolaganju registrantima od 2020. godine. Rad na unapređenju poslovanja je kontinuiran, od povećanja broja zaposlenih, do upravljanja poslovanjem u skladu sa ISO standardnima 9001 i 27001.

U domenskoj industriji izražena je saradnja kako registara nacionalnih domena u Evropi, tako i u globalnoj zajednici koja se okuplja pod „palicom” više važnih organizacija. Koliko je RNIDS aktivan na polju međunarodne saradnje?

RNIDS je izuzetno aktivan, jer učešće u radu međunarodnih tela, poput ICANN-a, RIPE-a i drugih, kao i razmena znanja i iskustva s kolegama iz inostranstva, omogućavaju da pomognemo u kreiranju najboljih svetskih praksi. Bilo da je reč o propisima i procedurama ili tehničkim i bezbednosnim rešenjima, uvek smo na „izvoru informacija”, pa sve što prođe test vremena bude implementirano i kod nas.

O lepoj saradnji s međunarodnim organizacijama svedoči i činjenica da ćemo zajedno sa Serbian Open Exchange (SOX) u oktobru 2022. biti domaćini i lokalni partneri 85. RIPE sastanka koji će okupiti gotovo 500 IT stručnjaka iz celog sveta. Ove godine, zajedno s više drugih organizacija uključujući i Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, ponovo smo aktuelizovali Srpski forum o upravljanju internetom (IGF Srbija), koji će se ubuduće redovno održavati svake godine. Takođe, prošle godine je RNIDS, koji je upriličio beogradski studio, bio virtuelni domaćin konferencije EuroDIG koja okuplja sve važne organizacije i institucije čiji stavovi utiču na kreiranje globalnih politika koje se tiču interneta.

Pročitajte i:  Nestaju mnoge web stranice nastale između 2013. i 2023.

PCPress.rs Image

Koliko je RNIDS uključen u saradnju s lokalnom zajednicom, privredom, institucijama?

„Nijedan čovek nije ostrvo”, isto tako nijedan biznis, uključujući naš. I registri domena i njihovi trendovi poslovanja uvek su uslovljeni i lokalnim i globalnim prilikama. Bilo da svedočimo skokovima u broju registracija, kakvi su se događali prve godine pandemije, bilo da pratimo stagnaciju na tržištima usled kriza. Zato je važno da registri budu uključeni u društvene tokove, da budu deo zajednice, neko ko altruistički pristupa i pomaže razvoju.

Naše je opredeljenje da pružamo podršku zajednici i utičemo na stvaranje povoljnijih prilika tako što delimo znanje – organizacijom konferencija (kakva je DIDS, Intelektualna svojina i internet, RSNOG), vebinara (pitajte.rs), priređivanjem edukativnih sadržaja na domen.rs, ali imamo i program sponzorstava i donacija koji služi kako za dodelu direktne finansijske pomoći, tako i za podsticanje razvoja i razmene znanja, obrazovanja i realizacije zanimljivih i korisnih projekata.

Korisna adresa: rnids.rs

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,