Rusija obećala napredniju raketnu tehnologiju od one koju nudi Elon Musk

Elon Musk i Space X uskoro bi mogli da izgube vodeću poziciju u trci za naprednu raketnu tehnologiju, budući da je Rusija obećala savremenija rešenja, te postojeću tehnologiju nazvala zastarelom.

PCPress.rs Image

Naime, ruski istraživački centar Keldysh već čitavu deceniju radi na rešenjima za rakete koje bi mogle da se koriste više puta, a nedavno se pojavio i video koji ilustruje kako koncept funkcioniše. Iz centra kažu da im Space X ne predstavlja ozbiljnu konkurenciju, budući da Rusija gleda dalje u budućnost, te radi na tehnologiji koja je naprednija. Nova raketa radi na nuklearni pogon, a kreatori kažu da bi do Marsa mogla da stigne za sedam meseci od lansiranja, nakon čega bi ponovo mogla da se lansira posle 48 sati. Mogućnost ponovnog korišćenja se ističe kao prioritet, a u raketu su ugrađeni motori koji će zahtevati popravku posle svakog desetog leta.

Ruski naučnici kažu da ih Elon Musk ne plaši, budući da barata tehnologijom koja već postoji, i koja je odavno proizvedena, te napominju da je on pre biznismen nego stručnjak za ovu oblast.

Pročitajte i:  Tesla navodno odustaje od jeftine verzije EV

Izvor: BGR

Facebook komentari: