Rusija uspešno testirala sopstvenu verziju interneta

Ruska vlada je obavestila javnost o uspešnom testiranju takozvane „alternative za internet,“ koja dozvoljava da se neki sadržaj blokira u „hitnim situacijama“. Vladimir Putin je pored toga potpisao i zakon koji zabranjuje prodaju uređaja na kojima prethodno nisu instalirane ruske aplikacije, pa se čini da se prsten polako steže oko ideje o slobodnim internet građanima.

PCPress.rs Image

Ministar za komunikacije potvrdio je da je alternativni internet uspešno testiran širom zemlje, a još uvek nije najjasnije kako mreža tačno funkcioniše, ali se tvrdi da korisnici nisu primetili razlike u odnosu na tipično web iskustvo. Zemlje poput Kine, Irana i Saudijske Arabije već su svojim građanima ograničile pristup internetu, a ruski projekat, koji je dobio ime Runet, ide istim putem, pa se pretpostavlja da će vladine agencije moći nekontrolisano da modifikuju načine na koje korisnici komuniciraju u okviru mreže.

PCPress.rs Image

Runet funkcioniše isto kao i unutrašnje mreže u okviru velikih kompanija, tako da je nemoguće da se blokiranim sadržajima pristupi čak i preko VPN konekcije. Još uvek nije poznato koliko bi Rusija daleko mogla da ode, a najveći problem je u tome što bi i druge vlade mogle da krenu njenim stopama, te internet podele na nacionalne mreže, i tako donesu granice i u online sferu.

Pročitajte i:  Kina naređuje državnim mobilnim operaterima da zamene strane čipove

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,