Ruski mobilni operater MTS je prekršio antimonopolske zakone

Ruski nadzor konkurencije saopštio je da je vodeća telekomunikaciona kompanija MTS prekršila antimonopolsko zakonodavstvo. Kompanija je uvećala cene nekih tarifnih usluga za mobilne uređaje.

PCPress.rs Image

MTS mora da smanji cene i plati kaznu

Cene većine robe i usluga naglo se porasle ubrzo nakon početka rata u Ukrajni krajem februara. Rusija se suočila sa sankcijama od strane mnogih država.

Federalna antimonopolska služba (FAS) saopštila je da će MTS morati da smanji cene na ekonomski opravdane nivoe. Takođe, mobilni operater će morati da plati kaznu. Visina kazne će biti utvrđena nakon istrage.

Prilagođavanje tarifa posledica je rasta troškova servisiranja telekom infrastrukture, koji premašuje rast prihoda od telekomunikacionih usluga“, navodi se u saopštenju MTS-a.

„Kompanija će proučiti argumente FAS-a po dobijanju zvanične odluke.

FAS je saopštio da je MTS podigao cene mobilnih usluga za više od 28 miliona pretplatnika u proseku za 9,5 odsto, na osnovu povećanja troškova.

„U avgustu, septembru i oktobru 2022.godine MTS je ponovo povećao cene za tarifne usluge“, saopštio je FAS. „Opšte povećanje tarifa bilo je više od 20 odsto u vreme kada je indeks potrošačkih cena na kraju avgusta iznosio 10,5 odsto.

FAS je rekao da MTS nije pružio dovoljno dokaza o svojim troškovima. Mobilni operater navodi da je dostavio neophodne dokaze.

Izvor: Reuters

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,