ePlaneta

SAD optužuju Kinu za hakerske napade

Prema izveštajima hakeri vrebaju već najmanje pet godina.

PCPress.rs Image

Potencijalni sajber napad

Prema izveštajima CNN-a, kineski hakeri su prisutni u američkoj kritičnoj infrastrukturi već najmanje pet godina. Oni se nalaze u pozadini sistema transporta, vode, električne energije i drugih važnih sistema. Hakeri imaju priliku da udare kad god procene da je pravo vreme, tvrde zvaničnici SAD-a. Javna verzija celokupnog dokumenta trebalo bi da bude objavljena sledeće nedelje.

Zvaničnici iz FBI-a i Ministarstva pravde ranije su izdali sudski nalog za ažuriranje softvera koji bi mogao biti podložan kineskom hakovanju. Napor je imao za cilj borbu protiv kineskog hakovanja putem daljinskog onesposobljavanja određenih pogođenih sistema. Prema saopštenju ministarstva, uspeli su da uklone kod sa stotina internet rutera koji bi mogli omogućiti kineskim hakerima pristup.

Nadolazeći izveštaj će otkriti koliko dugo ovo traje i koliko bi ozbiljan potencijalni sajber napad mogao biti. Detaljno će biti opisane tehnike hakera, pružajući uputstva kompanijama iza sistema kritične infrastrukture o tome kako da pronađu kineske hakere u svojim sistemima. Međutim, još uvek nema znakova u izveštaju da su hakeri dosad delovali zlonamerno protiv američke infrastrukture.

Pročitajte i:  SAD će zahtevati da sva nova vozila imaju napredne sisteme automatskog kočenja do 2029.godine

Hakeri su počeli tako što su prodrli u IT sisteme i odatle su se probijali do važnijih tehnologija iza američke infrastrukture. Takođe su provalili u sigurnosne kamere na nekim objektima i zatim su pristupili postrojenjima za tretman vode.

Prošle nedelje, direktor FBI-a Christopher Wray upozorio je Kongres da kineski hakeri pripremaju haos u sistemima kritične infrastrukture SAD-a. “Sajber pretnje našoj kritičnoj infrastrukturi predstavljaju stvarne pretnje našoj fizičkoj sigurnosti”, rekao je Wray.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,