SAD preporučuje svojim sportistima da na olimpijskim igrama koriste burner telefone

Olimpijski i Paraolimpijski komitet SAD-a poručuje sportistima da ostave svoje lične telefone uoči Zimskih olimpijskih igara u Kini. Upozorenje je navodno poslato dva puta prošle godine kako bi se sportisti upozorili na mogućnost digitalnog nadzora dok su u Kini.

SAD preporučio svojim sportistima da na olimpijskim igrama koriste burner telefone

SAD upozorio sportiste na mogućnost digitalnog nadzora u Kini

U upozorenju se navodi da se svaki uređaj, komunikacija, transakcija i online aktivnost može nadgledati. Velika Britanija, Kanada i Holandija su takođe upozorile sportiste da ne unose svoju ličnu elektroniku u tu zemlju. Strahovi Komisije nisu neosnovani. Kina je 2019. uhvaćena kako tajno instalira špijunski softver na telefone turista koji su ušli iz regiona Xinjiang. Ovo područje pod velikim nadzorom je naseljeno Ujgurima, pretežno muslimanskom etničkom manjinom koju je Kina podvrgla zatvaranju i mučenju.

Pored toga, istraživačka grupa Citizen Lab otkrila je da je kineska aplikacija Mi2022 Olimpic, koju svi učesnici moraju da instaliraju, puna bezbednosnih rupa koje mogu dovesti do kršenja privatnosti, nadzora i hakovanja. Još kada su u Pekingu održane Letnje olimpijske igre 2008, Ministarstvo za unutrašnju bezbednost SAD-a izdalo je sličan savet za sve putnike koji su krenuli u Kinu, upozoravajući da ih donošenje bilo kakvih uređaja potencijalno izlaže neovlašćenom pristupu i krađi podataka od strane kriminalnih ili stranih vladinih elemenata.

Pročitajte i:  Sajber napadi pogađaju američke vodovodne sisteme

Čak i ako olimpijski sportisti žele da koriste svoje telefone, možda neće dobiti neograničen pristup internetu. Tokom Olimpijskih igara 2008. Kina je obećala da će ponuditi gledaocima, novinarima i sportistima neograničen pristup internetu, pošto The Great Firewall of China trenutno blokira brojne popularne web-sajtove u zemlji, kao što su Google, Youtube, Twitter, Facebook, Netflix i dr. Kina je još jednom rekla da će dati sportistima i novinarima necenzurisan pristup internetu, ali je nejasno da li će zemlja i dalje blokirati određene sajtove.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,