ePlaneta

Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora

Osramoćeni bivši izvršni direktor FTX-a Sem Bankman-Frid osuđen je na 25 godina iza rešetaka u presudi koju je doneo Okružni sud u Njujorku.

PCPress.rs Image

Bankman ipak izradio žaljenje zbog postupaka

Kako je objavio CNN, Bankman-Fried je izrazio žaljenje zbog svojih postupaka i ljudi koje je povredio. Takođe je priznao da je 25 godina ozbiljno vreme koje će verovatno provesti iza rešetaka.

Sudija Kaplan je izneo svoje razloge za izricanje tako oštre kazne nekadašnjem zlatnom dečaku kripto zajednice, sugerišući da bi Bankman-Frid mogao biti u „poziciji da uradi nešto veoma loše u budućnosti“. Kazna je izrečena „u cilju njegovog onesposobljavanja u meri koja se na odgovarajući način može izvršiti u značajnom vremenskom periodu“.

Očekuje se da će Bankman-Frid uložiti žalbu na odluku. Njegov tim odbrane tražio je kaznu od pet do 6,5 godina, navodeći njegove „dobrotvorne radove i pokazanu posvećenost drugima“. Tim je takođe predložio popustljivost na osnovu toga da će žrtve biti izlečene, pozivajući se na ročište u stečajnom sudu u januaru koje je pokazalo da će kupci i poverioci dobiti svoj novac nazad. Tužioci su, pak, želeli nešto mnogo oštrije. Tražili su kaznu od 40 do 50 godina “kako bi odrazili ozbiljnost zločina optuženog”, rekao je američki tužilac Damian Villiams sudu ranije ovog meseca. Maksimalna moguća kazna bila je 110 godina.

Sem je uhapšen na Bahamima još u decembru 2022. godine. Suočen je sa sedam optužbi, uključujući prevaru protiv korisnika FTX-a. Proglašen je krivim po svim tačkama optužnice.

Suđenje je trajalo mesec dana, a tužioci su tvrdili da je on koristio sredstva FTX-a da zadrži kompaniju Alameda Research na površini. Kerolajn Elison, njegova nekadašnja devojka i izvršna direktorka Alamede, potvrdila je da je to istina i priznala da je počinila prevaru u ime Bankman-Frieda. Advokati optuženog su, s druge strane, pokušali da ga prikažu kao nesrećnog štrebera iz matematike koji se borio sa „silama koje su uglavnom van njegove kontrole“.

Alameda je pozajmila više od 8 milijardi dolara od FTX-a, novca koji je uzet sa računa koji pripadaju FTX klijentima. Bankman-Fried tvrdi da je za ovo saznao tek 2020. godine, ali nije preduzeo nikakve radnje da zaštiti sredstva. On je zauzeo stav tokom suđenja i rekao da duboko žali “što nije dublje ispitao” šta se dešava sa obe kompanije. FTX je propao i podneo zahtev za bankrot 2022. godine.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: