Računari i Galaksija

Samsung Galaxy Note II

Nova zvezda Samsung-a ne prestaje da sakuplja priznanja. Čvrsto se ukotvio na čelu top-liste dok ga ne prestigne neki novi Samsung…

samsung-galaxy-note-2-xlPrethodni Galaxy Note je proveo gotovo godinu dana na čelu connect‑ove top‑liste; samo ga je nakratko, za jedan mesec, smenio famozni Galaxy III. Rigorozni testovi koje sprovodi laboratorija u Štutgartu pokazali su da Note koncept nije samo prolazna moda – po svim parametrima Note II je nadmašio svog prethodnika i ponovo zauzeo čelnu poziciju na top‑listi, bez mnogo nade da će ga neko odatle brzo pomeriti.

Najpre pada u oči ogroman OLED ekran dijagonale čak 5,5“. Iako je za 0,2“ inča veći od prethodnog Note modela, to se nije odrazilo na dimenzije i masu telefona – širina telefona je čak smanjena, pa na prednjoj strani nećete primetiti ništa osim ekrana. Kvalitet prikaza ne zaostaje, pa su dijagrami vidljivosti skoro savršeni i po vertikali i po horizontali. Bolju sliku teško ćete naći sem ako ne spadate među one koji OLED ekranima generalno zameraju nešto zasićenije boje. Rezolucija je sada već uobičajenih 1280×720 piksela, a ekran štiti Corning Gorilla Glass 2. Ako Samsung ovu dijagonalu još drži u granicama za smartfone, mi bismo ipak dodali da je to baš na granici da telefon preraste u tablet, a upravljanje jednom rukom je teško, čak i ako imate poveće šake.

Arhitektura je Samsung‑ov standardni ovogodišnji specijalitet za vrhunske modele. Exynos 4412 je već viđen u modelima Galaxy III i tabletu Galaxy Note 10.1, ali mu je takt podignut na 1,6 GHz za razliku od pomenutih modela kod kojih je takt 1,5 GHz. Podsetimo da Exynos 4412 ima četiri Cortex‑A9 jezgra i Mali 400MP GPU. Na velikoj rezoluciji prija najbolji fillrate koji ova kombinacija ima, ali čini se da u 3D režimima Tegra 3 ipak ima prednost. Od 16 GB memorije korisniku ostaje nešto preko 10 GB, a ostatak zaposednu instalirane aplikacije i TouchWiz UI koji dopunjava Android 4.1.1 s kojim je inicijalno opremljen ovaj model. Nekima je to malo pa je moguće proširenje, uz pomoć microSD kartice do 64 GB, iako su najavljene verzije sa 32 i 64 GB interno, a šuška se i da će ubrzo 32 GB verzija postati standardna. Živahnom radu nesumnjivo doprinosi i 2 GB RAM‑a. Note II ima pravi multitasking s mogućnošću prikaza popup aplikacija i deljenjem ekrana na dve aplikacije (kao kod Note 10.1 tableta), dodatni RAM umanjuje potrebnu za komunikaciju sa storage memorije, što opet smanjuje potrošnju. Komunikacione karakteristike su ponovo uzorne: tu je sve, od već zastarelog Bluetooth‑a 4.0 do najnovijeg NFC čipa s kojim možete beam‑ovati (razmenjivati podatke sa sličnim uređajima) mnogo većim brzinama. WiFi pokriva sve standarde (a/b/g/n) i obuhvata sve primene: dual‑band (udvostručava brzinu komunikacije s višekanalnim „N“ ruterima), DLNA, WiFi Direct (za direktnu komunikaciju s drugim WD uređanima) i WiFi hotspot.

Ponekada se čini da se odeljenja u Samsung‑u utrkuju u tome da li će jedni napraviti bolji hardver ili će ga drugi što surovije opteretiti. Pored već poslovično zahtevnog TouchWiz interfejsa (u ovoj verziji zove se Nature UX) koji donosi niz korisnih ekstenzija, verzija za Galaxy Note II uključuje i opcije S Planner and Tasks, S Voice, S Memo i niz drugih pogodnosti koje koriste mogućnosti S‑pen olovke.

Već smo videli da Galaxy III gasi ekran kada kamera detektuje da ste sklonili pogled, ali je vrlo korisno što vam telefon odmah ponudi listu aplikacija prilagođenih za rad s olovkom čim detektuje da ste izvukli olovku iz ležišta. Fascinantno je kako se sistem prilagođava u zavisnosti od toga da li koristite prste ili olovku i nepogrešivo tumači komande i gestove, iako rad prstom i olovkom nemaju velike sličnosti. Na nešto slabiji prijem naišao je jedino S Voice sistem kojim Samsung pokušava da konkuriše popularnoj Siri, ali verujemo da će se stvar poboljšati softverskim unapređenjima. Sve u svemu, savršen telefon nigde nećete naći, ali Galaxy Note II nije daleko od nedostižnog savršenstva. Ako vam ne smetaju njegove dimenzije, uživaćete u svemu ostalom.

Samsung Galaxy Note II
Platforma Exynos 4412, quad-core Cortex A-9 na 1,6 GHz, GPU Mali-400MP
Memorija 2 GB RAM, 16 GB interno, MicroSD slot (do 64 GB)
Kamere 8 Mp + 1,9 Mp Web, 3264×2448 foto, 1080p@30fps video, usporeni snimak
Komunikacija HSDPA, 42 Mbps; HSUPA, 5.76 Mbps, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, DLNA, Wi-Fi Direct, Wi-Fi hotspot, BT 4.0
Baterija 3.100 mAh
Dimenzije i masa 151,1×80,5×9,4 mm, 183 g
www.samsung.rs

Voja Gašić

(Objavljeno u PC#194)

 

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,