BIZIT 2022

Samsung predstavio najmanji senzor od 200 MP za mobilne telefone

Samsung Electronics je predstavio ISOCELL HP3, svoj najnoviji senzor za kameru od 200 megapiksela koji će pomoći proizvođačima da svoje premium pametne telefone održe tankim. Uprkos tome što ima neke od najmanjih piksela do sada, senzor uključuje tehnologiju kao što je mogućnost autofokusa u svakom pikselu, binning za bolju sposobnost slabog osvetljenja i ISO sa višestrukim pojačanjem za maksimalni dinamički opseg.

Samsung predstavio najmanji senzor od 200 MP za mobilne telefone

Masovna proizvodnja novih Samsung senzora počinje tokom 2022.

HP3 senzor je veličine 1/1,4 inča, od 200 megapiksela. Samsung tvrdi da ima najsitnije piksele u industriji od 0,56 mikrona, 20% manje od piksela od 0,64 mikrona ISOCELL HP1 predstavljenog prošle godine. Međutim, to nije sasvim tačno, pošto je kineski proizvođač Omnivision još u februaru predstavio senzor od 200 megapiksela sa istom veličinom piksela od 0,56 mikrona. Ipak, Samsungov senzor ima neke lepe tehničke trikove. Svaki piksel ima mogućnost detekcije autofokusa, a „Super QPD“ tehnologija koristi jedno sočivo preko četiri piksela što omogućava brži i precizniji autofokus.

Pročitajte i:  Samsung ima novu opciju koja sakriva slike dok je telefon na popravci

Takođe, može da spoji četiri piksela od 0,56 mikrona u veći senzor od 1,12 mikrona i od 50 megapiksela za bolju sposobnost slabog osvetljenja, ili čak da kombinuje 16 piksela u jedan od 2,24 mikrona. Pored fotografija visoke rezolucije, omogućava 8K video pri 30fps i 4K pri 120fps, dok koristi skoro punu širinu senzora. Konačno, nudi 14-bitnu dubinu boje, četvorostruko povećavajući dubinu od 12 bita kod većine senzora pametnih telefona. Masovna proizvodnja bi trebalo da počne ove godine, a verovatno ćete videti telefone od 200 megapiksela koji koriste senzor 2023.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi:

Leave a Reply

Your email address will not be published.