Top50 Glas publike

Microsoft ukida veštačku inteligenciju koja može da otkrije emocije

Microsoft se zalaže za odgovorniju upotrebu veštačke inteligencije.PCPress.rs Image

Kakva je budućnost tehnologije za prepoznavanje lica

Kompanija je veoma svesna sve većih reakcija na tehnologiju za prepoznavanju lica. Microsoft je objavio da će “penzionisati” tehnologiju prepoznavanja lica za koju je rekao da bi mogla da otkrije emocije kao i karakteristike poput starosti, pola i kose.

Veštačka inteligencija je pokrenula pitanja privatnosti a nuđenje okvira stvorilo je potencijal za diskriminaciju i druge zloupotrebe. Takođe, nije postojao jasan dogovor o definiciji emocija, niti način da se stvori generalizovana veza između izražavanja i emocija, navodi kompanija.

Novi korisnici Microsoft-ovog modela za programiranje lica više nemaju pristup ovim funkcijama otkrivanja atributa. Trenutni korisnici mogu da ih koriste do 30. juna 2023.godine. Microsoft će na dalje usmeriti tehnologiju u „kontrolisane“ alate za pristupačnost, kao što je AI za ljude sa problemima sa vidom.

Kompanija je prvi put javno podelila detalje vezane za  AI standard. Smernice ilustruju proces donošenja odluka kompanije, uključujući fokus na principe kao što su uključenost, privatnost i transparentnost.

Pročitajte i:  Microsoft kreira nove borbene naočare za američku vojsku

Takođe, ovo predstavlja prvo veliko ažuriranje AI standarda od kada je uveden krajem 2019. godine i obećava više pravičnosti, strožije kontrole i zahteve „prilagođene svrsi“ koji isključuju sistem za otkrivanje emocija.

Microsoft nije prva kompanija koja se premišljala o tehnologiji za prepoznavanju lica. IBM je prekinuo rad na tom polju zbog zabrinutosti da bi njegovi projekti mogli biti iskorišćeni za kršenje ljudskih prava. Jedna od najvećih svetskih kompanija sada odustaje od veštačke inteligencije koja bi može imati ogroman uticaj.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: ,