BIZIT plus

Samsungov profit pao za 95%

Samsung Electronics je označio postepeni oporavak čipova u drugoj polovini godine nakon što je njegov posao sa poluprovodnicima zabeležio rekordan gubitak, vođen slabom potražnjom za tehnološkim uređajima.

samsung

Samsung beleži porast prodaje mobilnih telefona

Globalni pad kupovine poluprovodnika usred ekonomskog usporavanja i slabe potrošnje kupaca doveo je do pada cena čipova u prvom kvartalu, što je izazvalo smanjenje proizvodnje u celom sektoru. Samsung je rekao da će se njegovo poslovanje sa čipovima fokusirati na servere velikog kapaciteta i mobilne proizvode u drugoj polovini.

U tekućem tromesečju, Samsung je rekao da očekuje ograničen oporavak memorijskih čipova jer su velike kompanije za data centre ulagale konzervativnije u servere. Najveći svetski proizvođač memorijskih čipova rekao je da je operativni profit pao na 478,6 miliona dolara za kvartal januar-mart, što je 95% manje u odnosu na godinu dana ranije i najniži profit za bilo koji kvartal u poslednjih 14 godina.

Kupci širom sveta smanjili su kupovinu zbog rastuće inflacije. Kao rezultat toga, kompanije za pametne telefone, personalne računare i servere su smanjile zalihe, što je dovelo do pada cena čipova za oko 70% u prethodnih devet meseci. Samsung je ranije ovog meseca objavio retku najavu smanjenja proizvodnje čipova, pridruživši se manjim rivalima.

Pročitajte i:  Na MWC 2024, budućnost tehnologije ekrana je jasna (i savitljiva)

Samsungovo mobilno poslovanje je bilo svetlija tačka, prijavivši profit od 3,94 triliona vona u prvom kvartalu, u odnosu na 3,82 triliona vona godinu dana ranije. U drugoj polovini, Samsung je prognozirao da će tržište pametnih telefona porasti i u isporukama i u prihodima kako se globalna ekonomija oporavlja. Akcije Samsunga su porasle za oko 16% od početka godine, pošto investitori očekuju oporavak memorijskog čipa u drugoj polovini ove godine.

Izvor: CNN

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: