Sans Forgetica – nov font kreiran da poboljša pamćenje

Istraživači sa Royal Melbourne instituta za tehnologiju (RMIT) u Australiji razvili su potpuno novi font kreiran „koristeći principe kognitivne psihologije“ koji će vam pomoći da bolje zapamtite vaše beleške. Font je u sans serif stilu, sa dve neobične osobine: lagano je nagnut, što je retko primenjen princip dizajna u tipografiji, i rupičast je.

PCPress.rs Image

Međutim, ove rupe imaju svrhu, one čine Sans Forgetica težim za čitanje. Obmanjivanjem mozga da koristi „dublje kognitivne procese“ poboljšava se memorija. Načelo psihološkog učenja poznato je kao „poželjna poteškoća“ i ta opstrukcija (u ovom slučaju rupe na slovima) znači da ćete se kod svake reči zadržati samo malo duže.

PCPress.rs Image

Da bi pronašli najbolji font za povećanje memorije, 400 studenata je bilo izloženo različitim fontovima, a Sans Forgetica pokazao je najveći skok u pamćenju. „Sans Forgetica je dao najbolje rezultate u poboljšanju paćenja jer je prekršio sasvim dovoljno principa dizajna a nije postao previse nečitak“, rekao je Dr. Jo Peryman, predsednik RMIT Behavioral Business Lab-a. Međutim, poboljšanje pamćenja nije veliko. Kod 400 ispitanika količina zapamćenog teksta popela se s 50 na 57% kad je font Arial zamenjen Sans Forgetic-om. S obzirom da je jako teško da se čitaju duži tekstovi štampani ovim fontom, njegovi autori preporučuju da se njime ispisuju kraći delovi teksta koje želimo da čitaoc upamti.

Iako je font kreiran od strane RMIT-a da se koristi kao sredstvo za učenje, dr Janneke Blijlevens, osnivač Behavioral Business Lab-a, veruje da font može da se koristi i van učionice te može pomoći ljudima da pamte stvari koje su im važne u životu. Sans Forgetica je dostupna za besplatno preuzimanje na PC-u i Mac-u, ili kao dodatak za Google Chrome ovde.

Izvor: CNET

Facebook komentari: