Sateliti kao smetnja u kosmosu

Jedno novo istraživanje je ponovo bacilo senku na velike konstelacije satelita, a tvrdi se da astronomi negoduju s pravom.

PCPress.rs Image

U projektu je učestvovalo oko 11 hiljada astronoma-amatera, a rezultati su objavljeni u magazinu Nature Astronomy. Naučnici već godinama ističu da sateliti velikih kompanija kao što su One Web ili SpaceX prave problem, budući da ih je već na hiljade. Očekuje se da se narednih godina taj broj meri u desetinama hiljada, što će sigurno uticati na posmatranje noćnog neba.

Sa problemom se suočavaju astronomi i astrofotografi na Zemlji, ali i Hubble Space teleskop koji se od 1990. godine nalazi u nižoj Zemljinoj orbiti. Stvar je u tome što Starlink sateliti već ugrožavaju misiju, pa se sve češće vide na fotografijama koje ovaj teleskop pravi. Amateri koji su učestvovali u istraživanju su pronašli veliki broj tragova koji ukazuju na to koliko nova konstelacija satelita utiče na posmatranje kosmosa.

Snimci na kojima se vide tragovi satelita su najčešće neupotrebljivi, a u istraživanju su analizirani oni koji su nastali od 2020. do 2021. godine. Zaključeno je da sateliti koji su dalje nego Hubble vrlo često uđu u njegovo “vidno polje“, što znači da utiču na kvalitet snimaka. Kao jedno od rešenja se ističe to da bi svemirski teleskopi ubuduće trebalo da se šalju na veću udaljenost od Zemlje – James Webb je dobar primer.

Pročitajte i:  SpaceX: Veliki broj satelita bi mogao da ugrozi Zemlju

Izvor: Universe Today

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,