Sega se suočava sa tužbama zbog masovnih otpuštanja članova sindikata

Navodno, kompanija namerava da otpusti 40 odsto radnika iz sindikata.

PCPress.rs Image

Sega navodno namerava da otpusti 80 sindikalnih radnika

Radnici u Sega Americi optužuju kompaniju za “lošu nameru tokom pregovora sa radnicima” zbog plana da otpusti desetine privremenih radnika.

Kompanija poznata po franšizama koje uključuju Sonic the Hedgehog i Yakuza sada se suočava sa tužbom zbog nepravedne radne prakse koju je podnelo Udruženje radnika za komunikacije Amerike (CWA). U aprilu je 200 ljudi u različitim odeljenjima kompanije pretežno glasalo u korist sindikalizacije i formiralo Savez zaposlenih za poboljšanje Sege (AEGIS-CWA). Sada, Sega navodno namerava da otpusti 80 sindikalnih radnika.

U svojoj tužbi, CWA je objasnila da je u pregovorima sa Segom od septembra. Sega je, 6. novembra ponudila predlog organizaciji da se svi privremeni zaposleni povuku iz kompanije i da se njihov rad prenese u Evropu i Japan do februara 2024. godine. Ti privremeni zaposleni čine 40 odsto sindikalne jedinice i uglavnom rade na kontroli kvaliteta i lokalizaciji. To je ono što se navodi kao “ključno za uspeh Sege”.

Pročitajte i:  Radnici kompanije Sega u Americi postigli dogovor o sindikatu

CWA je navela da je Sega prezentovala svoj predlog zaposlenima putem sastanaka na kojima su prisustvovali samo zaposleni a ne šira javnost. “Verujemo da je ovo jasan slučaj loše namere tokom pregovora”, navela je CWA. Sega se direktno obraćala članovima sindikata i “prekršila status quo” informišući ih da gube posao.

“Segi neće biti dozvoljeno da se izvuče sa ovakvim nezakonitim postupkom”, rekla je Elise Willacker, QA tester, u saopštenju. “Pozivamo kompaniju da sve privremene zaposlene pretvori u stalne i da se vrati za pregovarački sto sa dobrom namerom. Nema druge pravedne alternative.” Prema izveštajima, pritužba organizacije sada je u rukama Nacionalne uprave za odnose rada. Ipak taj postupak može potrajati dok se reši a možda čak i to neće sprečiti da se otpuštanja stopiraju.

Izvor: Engadget

Facebook komentari: