Selfi za merenje pritiska

Kako stvari stoje, uskoro će aparati za merenje pritiska postati nepotrebni. Umesto toga, biće vam potreban samo telefon sa selfi kamerom. Istraživači sa Univerziteta u Torontu razvili su tehnologiju koju su nazvali transdermal optical imaging (TOI), koja je u stanju da precizno izračuna pritisak osobe samo na osnovu kratkog video snimka njenog lica.

PCPress.rs Image

Sistem radi na principu da je koža na našem licu prozračna. Optički senzor mobilnog telefona može da „uhvati“ refleksije crvenog svetla hemoglobina ispod kože, koji omogućava TOI-ju da vizualizuje i izmeri promene u protoku krvi. Tokom testiranja ove metode, istraživači su ustanovili da je njena preciznost oko 95%.

Već je osnovan startup Nuralogix koji je razvio aplikaciju za merenje pritiska nazvanu Anura. Za precizno merenje neophodan je selfi video u trajanju od 30 sekundi. Nakon analize videa, aplikacija će prikazati puls i nivo stresa snimljene osobe. Nova verzija aplikacije, koja će tokom jeseni biti dostupna u Kini, moći će da prikaže i pritisak osobe. Istraživači se nadaju da će u budućnosti na ovaj način moći da obave i neke dodatne analize, kao što su utvrđivanja nivoa glukoze u krvi, hemoglobina i holesterola. Da bi to postalo upotrebljivo, ipak je neophodno da se obave dodatna istraživanja.

Za sada postoji jedno ograničenje – analizu nije moguće sprovesti na osobama sa tamnom bojom kože. To ovaj sistem čini nedovoljno upotrebljivim u oblastima gde živi veliki procenat crnog stanovništva, ali se aktivno radi na prevazilaženju tog problema. Tome će verovatno doprineti i kvalitetnije kamere koje će se ugrađivati u novije modele telefona, pa je sigurno da vreme radi u korist ove tehnologije.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,