PC Press Studio

ShakeSpeare radi u banci

Softver koji ime deli sa velikim piscem odnedavno je dobio posao u ProCredit banci. Zadatak mu je da obradom velike količine dokumenata omogući bolju i kvalitetniju analizu podataka i značajno unapredi servise koje ova banka nudi.

stack of colorful binders in a officeBanke svakako spadaju među najproduktivnije proizvođače dokumentacije u raznim oblicima. S obzirom na prirodu posla, dokumentacije koja je u papirnoj formi, a pritom je od esencijalne važnosti za analizu prethodnih i projektovanje budućih poslovnih aktivnosti, ima na pretek. Osećajući pritisak stalno narastajućih troškova za ručno prikupljanje podataka, posebno u oblasti kreditne analize, ProCredit banka je 2010. godine odlučila da unapredi sistem za upravljanje dokumentima.

Najpre oformljena je radna grupa koja je do detalja analizirala potrebe banke i sastavila dokument na osnovu kojeg je raspisan tender. Potencijalni ponuđači su morali da kroz niz zadataka i prezentacija uvere ProCredit banku da je upravo njihovo rešenje ono pravo, a posle višemesečnih pregovora za najboljeg među odličnima izabran je beogradski GoPro, odnosno ShakeSpeare DMS & BPM softver.

„To što smo relativno nova kompanija na tržištu nije obeshrabrilo ProCredit banku da nas uvrsti među najkvalitetnije ponuđače i da se na kraju opredeli upravo za ShakeSpeare“, kaže direktorka marketinga u GoPro‑u gospođa Gordana Stefanović Barjaktarević i dodaje: „Naš tim je sastavljen od vrhunskih stručnjaka na polju implementacije i razvoja poslovnih rešenja, a pored ShakeSpeare DMS‑a, iz našeg portfolija izdvajamo Microsoft Dynamics NAV i Zap BI sistem za poslovno izveštavanje“.

Pročitajte i:  Spremni za promene?

Gospođa Stefanović Barjaktarević kaže da je saradnja sa ProCredit bankom za njih veliko i izuzetno korisno iskustvo jer je, pored glavnih odlika DMS‑a, jedan od najvećih izazova ispunjenje strogih zahteva banke u pogledu jasnog ograničavanja pristupu dokumentima i podacima, a sve u cilju zaštite privatnosti klijenata koja je u skladu sa najvišim svetskim standardima.

ShakeSpeare je sistem za upravljanje dokumentacijom u svim oblicima, a sve se čuva u jedinstvenoj bazi podataka. Kada su u pitanju papirni dokumenti, pored slike dokumenta u izvornom obliku, tekst se, zahvaljujući ugrađenoj Abbyy FlexiCapture tehnologiji, može prevesti u formu prilagođenu daljoj obradi, uključujući i pretragu po čitavom tekstu. Definisanje metapodataka za svaki tip dokumenta se podrazumeva, baš kao i praćenje verzija, enkripcija i mogućnost digitalnog potpisivanja dokumenata.

Ako vam kažemo da ShakeSpeare ima mogućnost postavljanja i praćenja radnih tokova (Workflow) sa alarmiranjem putem elektronske pošte, SMS‑a, pa čak i preko postavljanja direktnih alarma na mobilnim telefonima, jasno je da se radi o moderno koncipiranom i realizovanom DMS‑u. ShakeSpeare sa DMS funkcijama spaja upravljanje poslovnim procesima (BPM), kao i upravljanje projektima. U jednom paketu dobijate zaokružen informacioni sistem za kompanije čije poslovne aktivnosti zavise od ogromnog broja dokumenata, a to su, pored banaka, osiguravajuća društva, uprava, marketinške agencije, advokatske kancelarije…

Pročitajte i:  Upravljajte dokumentima lakše nego ikada sa Document Central-om

„Pored kvaliteta softvera koji smo ponudili i našeg iskustva u realizaciji projekata, verujemo da je mogućnost integracije sa postojećim poslovnim sistemom ProCredit Banke, kao i mogućnost da informatičari zaposleni u banci sami dalje razvijaju i održavaju sistem bez potrebe za dugotrajnom i skupom obukom, bili presudni aduti da GoPro bude izabran na tenderu“, ističe gospođa Stefanović Barjaktarević. „Mi ćemo biti prisutni i kada ceo sistem počne sa radom, a očekujemo da to bude sredinom naredne, 2013. godine kako je planirano, ali ne u svakodnevnim aktivnostima, nego samo kao podrška na razrešenju onih pitanja koja donose stalni razvoj i usavršavanje. Sve ostalo radiće stručnjaci same banke i to pomoću alata koji su im odavno dobro poznati. Pritom pre svega mislim na usavršavanje i definisanje strukture metapodataka, kao i na usavršavanje postojećih, odnosno kreiranje novih poslovnih procesa, čime je ispunjen jedan od glavnih zahteva na tenderu – vrhunska bezbednost podataka“.

I kada ljude u GoPro‑u pitate šta je za njih, kao informatičke stručnjake, najveći izazov na ovom projektu, jednoglasno odgovaraju: kreditni proces. Naime, za ProCredit banku mogućnost brze i pouzdane analize usluga na polju kreditiranja i to po veoma složenoj strukturi ukrštanja grupa klijenata i kreditnih projekata, nešto je što će u budućnosti doneti prednost u odnosu na jaku konkurenciju na tržištu bankarskih usluga. Procene su da će sa puštanjem ShakeSpeare‑a u puni pogon efikasnost porasti za oko 20 odsto, a na nekim poljima i više od toga.

Pročitajte i:  Kreiranje i vođenje obavezne elektronske arhive lako je i brzo uz ABC softver i ABC eArchive

GoPro, www.gopro.rs

Milan Bašić

(Objavljeno u PC#195)

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,