ERP 2024

Shutterstock i OpenAI proširuju saradnju

DALL-E umetnička dela uskoro bi mogla da budu široko rasprostranjena na internetu.

PCPress.rs Image

Umetnost generisana veštačkom inteligencijom

Shutterstock želi da prihvati umetnost generisanu veštačkom inteligencijom. Prema izveštajima, provajder fotografija proširio je ugovor sa kompanijom OpenAI kako bi počeo da prodaje slike napravljene pomoću DALL-E 2 AI generatora.

Biće omogućen „direktan pristup“ DALL-E preko Shutterstock veb stranice i nadoknada kreatorima u razvoju tehnologije kroz novi fond za doprinose. Takođe, kompanija planira da plaća umetnicima određen honorar kada AI koristi njihov rad.

OpenAI je licencirao Shutterstock slike i podatke za obuku DALL-E modela generisanja teksta u sliku 2021.godine. Sada, proširenje ugovora predstavlja jednu od prvih praktičnih upotreba tehnologije kroz programski komplet kompanije OpenAI.

DALL-E integracija će biti dostupna u „narednim mesecima“. Ono što je najvažnije, Shutterstock će takođe zabraniti umetnost generisanu veštačkom inteligencijom koja nije proizvedena preko OpenAI platforme.

Tako će biti zaštićeni poslovni modeli kompanija, ali će se takođe osigurati da Shutterstock može da identifikuje korišćeni sadržaj i u skladu s tim platiti kreatorima. Uplate će stizati svakih šest meseci i uključivaće prihode od podataka o obuci i autorske honorare za slike.

Pročitajte i:  Microsoft pravi „Zvezdanu kapiju“

Ovo je prvi veliki ugovor ove vrste zasnovan na nadoknadi i mogao bi da pomogne u rešavanju pitanja da li je umetnost generisana veštačkom inteligencijom pozajmljena ili ukradena. Druge kompanije su bile opreznije. Kompanija Getty Images u potpunosti je zabranila slike napravljene od veštačke inteligencije zbog problema sa autorskim pravima. Kompanija čak koristi filtere kako bi sprečila takav sadržaj. Takođe, Google, čuva svoj alat Imagen od javnosti i koristi ga u privatne svrhe sve dok ne pronađe „odgovoran“ način da sistem učini dostupnim javnosti.

Takođe, nije jasno kako će Shutterstock plaćati kreatore. Umetnici će verovatno zaraditi manje za licenciranje veštačke inteligencije nego ako kupci plaćaju za originalne slike koje DALL-E koristi za stvaranje svojih slika.

Izvor: Engadget

Facebook komentari: