PC Press - konkurs

Siemens predstavio novu eru proizvodnje

Konferencija „Siemens – Partner za održivu tranziciju ka Industriji 4.0“ održana je sa ciljem ukazivanja na ključne izazove koje donosi „Četvrta industrijska revolucija“ i načine na koje proces digitalizacije utiče na poslovanje u savremenom svetu. Događaj je organizovala kompanija Siemens Srbija, u saradnji sa Privrednom komorom Srbije (PKS) i Nemačko-srpskom privrednom komorom (AHK).

Siemens_novi slogan_Ingenuity for life

Prilikom uvodog obraćanja, Ksenija Karić, direktorka divizija Digitalna fabrika i Procesne industrije i pogoni u kompaniji Siemens Srbija, istakla je da ova komanija predstavlja pionira u primeni inovativnih rešenja koja će nas uvesti u novu eru proizvodnje. „Digitalizacija menja način na koji se kompanije danas razvijaju i proizvode, povećava produktivnost i time unapređuje konkurentnost kompanija na globalnom tržištu“, naglasila je ovom prilikom.

Zbog čega je termin Industrija 4.0 značajan i za domaću privredu i tržište govorili su Martin Knap (Martin Knapp), izvršni direktor Upravnog odbora Nemačko-srpske privredne komore i Mihailo Vesović, rukovodilac Centra za inovacije Privredne komore Srbije. Predstavnici privrednih komora naglasili su da je ova revolucija globalnog karaktera, kao i da se neće odraziti samo na velike internacionalne kompanije, već na sve aktere u lancu proizvodnje, što je naročito značajno za mala i srednja preduzeća u Srbiji.

Pročitajte i:  Siemens Energy: Pozitivna energija
Ksenija Karic_direktor divizija Digitalna fabrika i Procesne industrije i pogoni kompanije Siemens u Srbiji Leonhard Muigg_kordinator za Industriju 4.0 na nivou Siemens Austrija i zemalja centalno-istocne Evrope_Siemens Austrija Werner Schoefberger_direktor odeljenja za procesnu automatizaciju_Siemens Austrija Marko Nikolic_strucnjak za automatizaciju i energetsku efikasnost_Siemens Srbija

Ključni govornici koji su izneli najnovije zaključke iz ove oblasti bili su Leonard Muig (Leonhard Muigg), koordinator za Industriju 4.0 na nivou Siemens Austrija i zemalja centralno-istočne Evrope, Verner Šefberger (Werner Schoefberger), direktor odeljenja za procesnu automatizaciju kompanije Siemens u Austriji i Marko Nikolić, stručnjak za automatizaciju i energetsku efikasnost Siemens kompanije u Srbiji. Oni su prisutne upoznali sa novim poslovnim modelima koji su kreirani korišćenjem digitalizacije u procesu industrijske proizvodnje, načinima na koji se mogu integrisati svi proizvodni procesi, servisima u domenu industrijske IT bezbednosti, kao i rešenjima i inovacijama koje je kompanija Siemens predstavila na sajmu u Hanoveru pre nešto manje od mesec dana.

Na panel diskusiji „Kako Srbija može preći na sledeći nivo – Industrija 4.0?“, pored Ksenije Karić i Mihaila Vesovića, učestvovali su i dr Slobodan Tabaković, vanredni profesor Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu, i Darko Mandić, rukovodilac nabavke i kontrolinga proizvodnih investicija kompanije Hemofarm AD i STADA grupe na globalnom nivou. Panelisti su dali odgovore na pitanja da li Srbija u dovoljnoj meri koristi mogućnosti koje su se ukazale ovim konceptom, kakvi su izazovi pred nama, prepoznajemo li uticaje i posledice četvrte industrijske revolucije, a takođe su upoznali prisutne i sa dosadašnjom praksom i ponuđenim rešenjima u ovoj oblasti.

Pročitajte i:  Siemens Energy: Pozitivna energija

Panel_Kako Srbija može preći na sledeći nivo - Industrija 4.0

Za vreme trajanja konferencije, posetiocima je bila predstavljena izložba pod nazivom „Siemens sajam tehnoloških inovacija“. Tom prilikom svi zainteresovani su imali mogućnost da isprobaju opremu koja je bila predstavljena na Hanoverskom sajmu i uživaju u virtuelnoj poseti fabrici automobila Maserati, pogledu od 360 stepeni sa vetrenjače, kao i u viruelnoj turi kroz najduži tunel na svetu, čuveni Gotard tunel.

Siemens sajam tehnoloskih inovacija

Facebook komentari:
5G i IoT - specijalno izdanje

Tagovi: , ,