Šifrovanje – peta na listi zaštitnih tehnika

Prema rezultatima ovogodišnjeg istraživanja kompanije B2B, šifrovanje je peta najrasprostranjenija zaštitna tehnika.

Photo: racheocity/Flickr
Photo: racheocity/Flickr

To je porast u odnosu na rezultate sličnog istraživanja koje je sprovedeno tokom 2011, gde je ova tehnika jedva uspela da dostigne svoje mesto među top 10, navodi se u saopštenju kompanije Kaspersky, koja je radila na istraživanju zajedno sa kompanijom B2B.

U saopštenju se navodi i da šifrovanje zauzima drugo mesto među bezbednosnim merama koje kompanije žele da razvijaju odmah ispod zaštite od zlonamernih programa, koje je na prvom mestu. Međutim, šifrovani sistemi nisu među top pet najefikasnijih mera zaštite koje su kompanije implemetirale ove godine.

Što se trenutne situacije u kompanijama tiče, većina nije u potpunosti uvela šifrovanje kao tehniku. Samo trećina administratora (36 odsto) koristi potpuno šifrovanje diska (takođe poznato kao šifrovanje informacionih nizova) i manje od polovine tih administratora (44 odsto) ovom tehnologijom štite zapravo samo bitne informacije. Što se tiče šifrovanja na drugim uređajima, na primer USB-ovima, ovu tehniku koristi 32 odsto.

Istraživanje je obuhvatilo više od 3.300 IT stručnjaka iz 22 zemlje širom sveta, a učestvovala su mala, srednja i velika preduzeća. Kompletna verzija izveštaja o rezultatima istraživanja B2B International dostupna je ovde.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,