BIZIT plus

Signal: Broj korisnka skočio posle tvita Elona Muska i promene privatnosti Whatsapp-a

Platforma za enkriptovano dopisivanje Signal, imala je nedavno veliki priliv novih korisnika zbog nove polise privatnosti koju je nametnuo Facebook-ov WhatsApp, ali i tvita Elon Muska na Twitter-u. Naime, navodi se da Signal ima toliku količinu novih korisnika da postoje zastoji u vremenu koje je potrebno da se verifikuju novi nalozi.

PCPress.rs Image

Nema biranja, sve informacije se dele sa Facebook-om

Sve je počelo kada je WhatsApp doneo nova pravila privatnosti koja će, kako je navedeno, stupiti na snagu sledećeg meseca. U odnosu na prethodna pravila, kod novih korisnici nemaju mogućnost da izaberu da neće deliti svoje podatke sa kompanijom Facebook, u čijem je Whatsapp vlasništvu. Štaviše, vrlo jasno se navodi da će WhatsApp deliti podatke poput broja telefona, imena profila, ali informacija iz vašeg telefonskog imenika. Međutm, sada su se javili zaposleni iz dve kompanije navodeći da se ipak ništa neće promeniti, čak i posle primene novih pravila.

Pročitajte i:  Prvi Neuralink implant u čovekovom mozgu

Negde u istom trenutku, Elon Musk je tvitovao svojim pratiocima, kojih ima više od 40 miliona, da bi trebalo da koriste apliakciju Signal za razmenu poruka.

Musk, koji je nedavno proglašen najbogatijim čovekom na svetu, takođe je postavio mim koji je predstavljao satiru u odnosu na Facebook-ovu ulogu u napadima na kogres koji su se dogodili ove nedelje. Pređašnja događanja izgleda da su imala kumulativni efekat, rezultirajući milionima korisnika koji su napustili WhatsApp zbog Signal-a, neprofitne usluge fokusirane na privatnost koju je ko-osnovao Brian Acton, ko-osnivač WhatsApp, koji je otišao iz kompanije kada je Facebook počeo da nameće svoja pravila privatnosti koja on vidi kao štetna po korisnike.

Pročitajte i:  Prvi pacijent Neuralink-a kontroliše računar svojim mislima 

WhatsApp je čak i zvanično objavio saopštenje u kojem se navodi da se promenama privatnosti u stvari ne menja na koji se način dele podaci između aplikacije i Facebook-a. Međutim, reč kompanije koja nam je u 2018. godini donela Cambrigde Analytica skandal, ipak bi trebalo uzeti sa rezervom.

Izvor: interestingengineering.com

Facebook komentari: