Sigurnosno upozorenje za 23 miliona YouTube kreatora nakon velikog hakerskog napada

Premijum korisnici YouTube platforme bili su meta cyber napada tokom proteklog vikenda, a eksperti upozoravaju da se radilo o masovnom i dobro organizovanom napadu.

Napadnuti su profili visoko profilisanih i poznatih YouTube kreatora, a posebno nalozi influensera u okviru automobilske zajednice, mada su žrtve bili kreatori iz svih influenserskih žanrova. Korisnici su tokom napada izgubili pristup svojim nalozima, a pogođeno je preko 23 miliona naloga. Napad je izveden uz pomoć dobro organizovane phishing kampanje, pa su mejlovi stigli na adrese ciljanih YouTube influensera, da bi ih namamili na lažnu Google login stranicu. Na taj način se došlo do osetljivih informacija, uključujući i lozinke, pa su napadači lako pristupili i YouTube kanalima.

YouTube je reagovao nakon objave vesti o ovom masovnom napadu, te se tom prilikom istaklo da tokom vikenda nisu primećene sumnjive aktivnosti koje bi navele da se pomisli kako se radi o masovnom napadu. U saopštenju stoji i to da se korisnici obaveštavaju u slučaju da postoji sumnja da je u toku neki hakerski napad, te da se ohrabruju da koriste dvofaktorsku autentifikaciju koja smanjuje rizike od potencijalnih napada.

Pročitajte i:  Microsoft preporučio hitnu bezbednosnu zakrpu za Windows korisnike

Izvor: Forbes

Facebook komentari:

Vertiv

5G 2019
Tagovi: , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.