BIZIT plus

Sistemski USB diskovi

Kada sačuvanu „sliku“ diska u ISO formatu treba preneti na optički medij, koristićete neki od brojnih alata za snimanje CD/DVD diskova koji podržavaju ISO. U slučaju kada je potrebno kreirati sistemski USB disk, popularno rešenje je Microsoft‑ov uslužni program Windows 7 USB/DVD Download Tool. Ovaj alat je Microsoft‑ov tim svojevremeno napravio da olakša nadogradnju na Windows 7, ali je upotrebljiv i za kreiranje sistemskih USB diskova za druge operativne sisteme, uključujući i instalaciju Windows‑a 10

Rufus

Odlična alternativa je Rufus koji omogućava lako i brzo snimanje USB diskova za instalaciju operativnih sistema, na osnovu sistemskih ISO fajlova i može se koristiti za instaliranje Windows‑a, Linux‑a, pakete alata za oporavak sistema ili druge varijante koje recimo podržavaju UEFI (Unified Extensible Firmware Interface) za podizanje izabranog operativnog sistema. Rufus može da posluži i za neke druge namene, recimo pravljenje diskova za nadogradnju sistemskog softvera (BIOS matične ploče ili drugi firmware). On može da napravi i sistemski USB disk za podizanje FreeDOS i MS‑DOS sistema, koji nemaju samo istorijsku vrednost već i dalje mogu korisno poslužiti za oporavak računara u slučaju havarije diska ili oštećenja Windows instalacije.

Pročitajte i:  Nikad sami u kupovinu: Amazon dobio novog AI šoping asistenta

Rufus se koristi tako što podesite osnovne parametre formatiranja USB diska, odabrete odgovarajući ISO fajl i sačekate da se snimanje završi. Prednost Rufus‑a je brz rad: po testovima autora programa, Windows disk se spremi za polovinu vremena koja je za isti posao potrebna Microsoft‑ovom alatu. Pri tome je snimanje jednako pouzdano, a ukoliko želite proverite ispravnost uređaja, možete koristiti opciju koja će testirati da li izabrani disk ima loših blokova.

Poznati problem sa alatom Windows 7 USB/DVD Download Tool je što u nekim slučajevima, i pored korišćenja korektnih ISO fajlova i ispravnih USB diskova, nije u mogućnosti da na kraju snimanja upiše sistemski sektor već prijavi grešku Files copied successfully. However, we were unable to run bootsect to make the USB device bootable. U tom slučaju Rufus će priskočiti u pomoć, pošto je radio pouzdano u više slučajeva gde smo imali problema sa Microsoft‑ovim alatom.

Rufus je besplatna aplikacija koju mežete da preuzmete sa sajta autora rufus.akeo.ie. Može se koristiti na svim verzijama Windows‑a počevši od XP‑a. Rufus ima skromne sistemske zahteve, a dostupan je u varijanti prenosne instalacije kod koje glavni izvršni fajl zauzima manje od 1 MB prostora na USB disku. Rufus ima ugrađenu višejezičnu podršku za veći broj jezika, uključujući i srpski.

Pročitajte i:  Nikad sami u kupovinu: Amazon dobio novog AI šoping asistenta

 

Objavljeno u časopisu PC#234

Facebook komentari: