BIZIT plus

Sklapa se najveća kamera na svetu, rezolucije 3.200 MP

Istraživači iz SLAC National Accelerator laboratorije, uskoro će završiti sklapanje Legacy Survey of Space and Time (LSST) kamere, najveće digitalne kamere na svetu, koja je namenjena za pravljenje astronomskih fotografija.

kamera

LSST kamera je veličine automobila i teška je oko tri tone. Poseduje sočivo prečnika 1.57 m, kao i senzor rezolucije 3.200 MP, koji će biti hlađen na -100 stepeni Celzijusa, kako bi se prilikom fotografisanja smanjio šum. Planira se da ova kamera bude instalirana na teleskop u Vera C. Rubin observatoriji u Čileu, a njen zadatak će biti da deset godina fotografiše noćno nebo. Fotografije će pomoći naučnicima da razumeju neke od najvećih misterija univerzuma. Trenutno se nalazi u fabrici blizu San Franciska, gde se sklapa već sedam godina, a na svoju radnu lokaciju biće premeštena u maju sledeće godine.

Sama kamera je skoro potpuno završena, ali da bi postala operativna neophodno je da se preko sočiva instalira šest filtera. Svaki filter će propuštati samo određeni opseg talasnih dužina svetlosti. Oni su iz svojih proizvodnih pogona već dopremljeni na lokaciju gde se nalazi i kamera, ali još uvek nisu postavljeni na nju. Kada bude prevezena u opservatoriju, očekuje je set finalnih testiranja i podešavanja, a prve fotografije možemo da očekujemo tokom 2024. godine.

Pročitajte i:  Samsung Galaxy S24 serija: siguran put do savršenog snimka

Kamera će biti sposobna da vidi širok raspon svetla, od skoro ultraljubičastih, do skoro infracrvenih talasa, a napravljena je od 189 CCD senzora. Interesantno je da je sočivo za ovu kameru ušlo u Ginisovu knjigu rekorda. Kada bude operativna, kamera će u toku noći snimati 15 TB podataka, a planirano je da u toku svog radnog veka snimi 37 milijardi zvezda i galaksija.

Izvor: PetaPixel

Facebook komentari: