BIZIT plus

Slovenački hakeri uništili 13 miliona kompjutera

virus-kopjuter-498 Slovenačka policija, u saradnji sa američkim FBI, pokrenula je istragu protiv troje Slovenaca osumnjičenih da su stvorili kompjuterski virus za koji se veruje da je do sada uništio oko 13 miliona kompjutera u svetu, prenose danas lokalni mediji.
Dvojica muškaraca i jedna žena, svi mlađi od 25 godina, osumnjičeni su da su stvorili kompjuterski virus kako bi došli do podataka o bankovnim karticama ili kodovima koje koriste vlasnici bankarskih kartica na internetu, javila je televizija 24ur.
Slovenačka policija je sa svoje strane, saopštila da "u saradnji sa FBI istražuje o navodnim ilegalnim aktivnostima vezanim za kompjutere".
Policija je pretresla više kuća u Mariboru i "u toku je opsežna istraga, jer je zaplenjen veliki broj kompjutera", navodi se u saopštenju policije.
Troje osumnjičenih, svi bivši studenti informatike u Mariboru, "stvorili su jedan od najopasnijih virusa koji je ikada postojao u svetu".
Oni su navodno taj virus prodali hakerima u Španiji koji su se obavezali da će ga dalje širiti po svetu, javila je slovenačka televizijska stanica pozivajući se na zvanične izvore.
"Više od 13 miliona kompjutera u svetu je oštećeno, a među njima su i kompjuteri oko 750 američkih firmi i najmanje 40 banaka", navodi se u izveštaju 24ur.

Pročitajte i:  Hakeri poznati kao Lazarus grupa iskoristili su Windows zero-day ranjivost kako bi stekli kernel privilegije

Izvor: Beta

Facebook komentari: