ERP 2024

Solar Impulse sleteo – sa zakašnjenjem

PCPress.rs ImageKada avion kasni, to se obično tretira kao mana, ali u slučaju aviona Solar Impulse, kašnjenje je vrlina.
Solar Impulse je eksperimentalni avion koji kao pogon koristi solarnu energiju. Uzleteo je u sredu i krenuo u misiju čiji je cilj 24-časovni let. Sleteo je na aerodrom Payerne u blizina Berna – 26 sati po uzletanju.
Solar Impulse nije igračka: njegov raspon krila je 63 metra, što je uporedivo sa Airbus-om A340, ali je od njega znatno lakši: 1600 kg i može da primi samo pilota. Krila nisu velika bez razloga: na njima se nalazi oko 11.000 solarnih ćelija koje, osim što pokreću četiri motora, pune baterije koje omogućavaju let noću. Teoretski, to znači da bi avion mogao da leti i mnogo duže. Tokom leta, dostigao je visinu od 8700 metara, što je nov rekord za letelice na solarni pogon.
Tim koji je razvio Solar Impulse za sledeću godinu planira unapređenu verziju koja će moći da leti preko okeana (i pritom ispoštuje sve propise koji važe za interkontinentalne letove). A za 2012. ili 2013. godinu, planiraju solarni avion koji će obleteti svet; budući da će takav let da potraje, predviđeno je nekoliko sletanja radi promene pilota. Ali, pošto ima naznaka da će se uskoro pojaviti efikasnije baterije, što bi značilo manju masu aviona, razmatra se i varijanta da taj novi avion bude dvosed.

Pročitajte i:  Solarna kuća za život na slobodi

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,