BIZIT plus

SolarWinds: Intel, Nvidia i Cisco žrtve velikog hakerskog napada

Pre nekoliko dana je moglo da se čuje da je IT kompanija SolarWinds postala meta napada, te da se verovatno radi o ruskoj hakerskoj grupi. Napad je uticao i na vladine agencije Sjedinjenih Američkih Država, budući da su napadači uspeli da provale u njihove sisteme. Napadnuti su samo oni odeli koji su bili na listi klijenata kompanije SolarWinds.

PCPress.rs Image

Pored američke vlade pogođene su i neke velike kompanije, među njima i Cisco, Intel, Nvidia, Belkin i VMware. SolarWinds je u saopštenju izneo da je napadom pogođeno „manje od 18 hiljada kompanija“, što bi valjda trebalo da zvuči utešno, te je čak pokušao da sakrije listu klijenata koji su koristili inficirani softver. Istraga je u toku, a bezbednosni eksperti su došli do zaključka da su se umesto jednog dogodila dva napada, od strane dve različite hakerske grupe. U početku se mislilo da je napad koji je dobio ime Supernova deo glavnog napada (Sunburst), ali se kasnije došlo do zaključka da iza njega stoji druga, manje sofisticirana grupa.

Pročitajte i:  Nvidia blizu toga da prestigne Apple i postane druga najvrednija firma na svetu

PCPress.rs Image

Napadači ciljaju velike kompanije iz različitih razloga – da bi došli do planova za buduće proizvode, ili do podataka o klijentima koje kasnije mogu da prodaju ili da za njih traže otkup, a u ovom slučaju bi moglo da se dogodi da su velike kompanije bile samo kolateralna šteta u napadu na vladine agencije.

Izvor: The Verge

Facebook komentari: