Sony NEX F3

Dve godine nakon promocije NEX linije Sony plasira treću generaciju kamera u vidu novog modela sa APS‑C CMOS senzorom od 16,1 Mp i bez ogledala. Da vidimo kako se NEX‑F3 pozicionira između amaterskog NEX‑5N i znatno ozbiljnijeg NEX‑7.

PCPress.rs ImagePrepoznatljiv oblik Sony NEX modela, minimalističkog dizajna i atraktivnog izgleda, odmah upada u oči – tanko telo sa malo mehaničkih kontrola i „ogroman“ objektiv (18‑55 mm) posledica su kombinacije velikog senzora u kompaktnom telu kamere i odbijanja firme da u ovoj seriji koristi kolapsibilnu optiku. Senzor je unapređen da bi podržao Bionz procesor slike treće generacije koji je preuzet sa modela Alpha 77. Ovako jaka podrška omogućava bolje vreme odziva, pa NEX‑F3 može da snima kontinuirano brzinom od 5,5 snimaka u sekundi u Speed Priority režimu.

Konstruktori nisu povećavali broj megapiksela (čak je malo manji nego kod prethodnog modela) kako bi kontrolisali količinu šuma. Ne postoji tražilo kao ni kod prethodnika NEX‑C3, ali je ugrađen blic. On je znatno pomeren od ose objektiva i nakon „iskakanja“ završava na visini od 30 milimetara, što smatramo dovoljnim za korektno osvetljenje i izbegavanje neprijatnih efekata na oku. Ne desnoj strani neočekivano lakog aparata uočavamo deo za držanje sa okidačem koji je pozicioniran na blago nakošenoj površini, pa više podseća na slična DSLR rešenja, nego na konstrukciju iz kompaktnog sveta. Na gornjem panelu, tik iznad objektiva, nalazi se skriveni kontakt za eksterno tražilo (FDA‑EV1S OLED) i stereo mikrofon, a može da primi čak i tipski eksterni blic. Desno se nalaze samo On/Off prekidač i direktni video-taster postavljen na kosini i okrenut prema nazad (ergonomija palca).

Zadnjim panelom dominira LCD displej. Osovina mu je na gornjoj ivici i omogućava rotaciju od 180 stepeni. Tada se on vidi i sa prednje strane i to sa slikom koja je pretrpela samo vertikalni flip. Očito je postojala želja da korisnik i sa prednje strane olakšano kadrira snimke, ali pomalo iritira odsustvo horizontalne transformacije slike (motiv se vidi kao u ogledalu). Ako samo zamislimo slučaj podizanja aparata iznad glave i snimanje iz te pozicije, bilo bi neophodno da se kamera okrene naopačke da bismo korektno kadrirali na LCD‑ju. Desno od LCD displeja nalaze se klasičan kružni meni i dva programibilna tastera, bočno su smešteni USB i HDMI kontakti, dok se na donjem panelu kamere nalaze odvojene komore za bateriju i SD karticu.

Snimanju portreta je posvećeno mnogo pažnje. U odnosu na prethodnika znatno je unapređen Self‑Portrait režim koji koristi detekciju lica kao pomoć pri izoštravanju. U Smile Shutter režimu aparat snima u trenutku kada se osoba nasmeje. Sony je posebno unapređivao Auto Portrait Framing tehnologiju – softver prepoznaje lice u sceni i izdvaja ga kao osnov nove slike. Tom prilikom snimaju se i nova i originalna slika. Model NEX‑F3 ima i odličan Auto režim koji automatski uvodi kameru u mod primeren sceni i pri tom usklađuje (predlaže) važnije parametre.PCPress.rs Image

Za razliku od prethodnika, NEX‑F3 snima video u punoj HD rezoluciji i sa mogućnošću kontinualnog fokusiranja. Pri snimanju video-materijala na raspolaganju je Clear Image Zoom tehnologija – to je forma digitalnog zuma, ali može biti efikasna jer je tiša i glatkija od osnovne zoom funkcije, a pri tom je i ograničena na 2x, pa se ne žrtvuje kvalitet video-snimka.

Aparat je očito održao kvalitet i pouzdanost NEX serije, ali izostanak direktnih kontrola ekspozicije i koncept superiornog Auto režima opredeljuje ga ipak prvenstveno za amatere koji bi da odstupe od klasičnih kompaktnih modela, a insistiraju i na kvalitetu. To će, doduše, morati da plate…

 

SONY NEX-F3

Senzor slike

23,4*15,6 mm APS-C CMOS (Bionz), 16,1 Mp, 4912*3264

Video format

1920*1080 (60 interlaced, 24 fps progressive), MPEG-4, AVCHD, stereo zvuk

Osetljivost (ISO)

Auto, 200 – 6400 (Standard), 12.800 i 16.000

LCD

Tilting 3’’, 920.000, TFT Xtra Fine

Memorija

SD / SDHC / SDXC / Memory Stick Pro Duo / Pro-HG Duo

Kontakti

USB 2.0 (480 Mbps), HDMI (Mini C), Wireless EyeFi

Baterija

Lithium-Ion NP-FW50 (470)

Dimenzije i masa

117,5*67*42 mm, 314 g (sa baterijom)

Cena

$599

Nenad Veljković

 (Objavljeno u PC#189)

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: