ASUS Zenbook

SpaceX: Lignje i vodeni medvedi u kosmosu

SpaceX se sprema da put Internacionalne svemirske stanice pošalje 22. po redu teretnu misiju, a među predmetima će se naći i neki zanimljivi organizmi sa Zemlje.

U Dragon teretnoj kapsuli je rezervisano mesto i za bebe lignje, te za vodene medvede, koji će kosmonautima pomoći da pronađu odgovore na neka ključna pitanja o kosmičkim putovanjima. Naučnici se nadaju da će lignje biti od koristi u istraživanju toga kako se mikroorganizmi u životinjama ponašaju u kosmosu, te kako mikrogravitacija utiče na simbiozu. Mikroorganizmi igraju važnu ulogu u razvoju većih organizama, a važni su i za ljudsko zdravlje, posebno za imuni sistem. Još uvek nije poznato kako se taj odnos menja tokom boravka u svemiru, pa bi ovaj eksperiment trebalo da odgovori na to pitanje.

U ogledu učestvuju i vodeni medvedi, organizmi koji mogu da prežive i u najekstremnijim uslovima, a istraživanje toga kako reaguju na stres u kompleksnom okruženju bi trebalo da pomogne u razumevanju kako kosmos utiče na astronaute, te koje bi mere u budućnosti mogle bolje da ih zaštite od uticaja okruženja.

Pročitajte i:  Kosmički turizam kao industrija budućnosti

Izvor: Space.com

Facebook komentari:
Data centri - specijalno izdanje

Tagovi: , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.