SpaceX: Naftne bušotine kao plutajuće svemirske luke

Kompanija Space X otkupila je dve velike naftne platforme, a kako bi ih preobratila u svemirske luke za projekat Starship. Dobile su imena Phobos i Deimos, te se zovu isto kao dva Marsova satelita. Luke su zamišljene tako da mogu da podrže poletanja i sletanja masivnih Starship letelica koje bi u budućnosti trebalo da se kreću do Marsa i natrag.

PCPress.rs Image

SpaceX ne posustaje u svojim ambicijama, a uprkos pandemiji koja još uvek traje, pa planovi koji su u vezi sa osvajanjem svemira i dalje idu napred. Elon Musk je još sredinom 2020. potvrdio da su otvorena nova radna mesta za one koji će učestvovati u izgradnji plutajućih stanica za sletanje letelica koje budu kretale put Marsa i Meseca, ali i za hipersonične jedinice koje će služiti za brza putovanja po planeti Zemlji.

Zainteresovani su i ranije mogli da vide rendere futurističkih svemirskih stanica, ali se planovi sada ubrzano približavaju stvarnosti. Stanice će pre svega biti namenjene za poletanja i sletanja Starship letelice – rakete koja je dizajnirana da se koristi više puta, kako za supersonične letove po matičnoj planeti, tako i za istraživanje dubokog svemira. Radi se o starim naftnim platformama, koje će dobiti novu svrhu, a sa kopnom će biti povezane zahvaljujući Hyperloopu.

Pročitajte i:  Prvi pacijent Neuralink-a kontroliše računar svojim mislima 

Sredinom prošle godine se isticalo da je važno da se stanice nađu na otvorenom moru, budući da na Zemlji nema mnogo lokacija koje bi zadovoljile uslove za bezbedno poletanje i sletanje kosmičkih letelica. Prva poletanja se očekuju do 2024, tako da ima dovoljno vremena da se plutajuće piste dovedu do nivoa koji će garantovati bezbednost.

Izabrane bušotine se nalaze u blizine luke Pascagoula u američkoj državi Misisipi. Još uvek nije poznato kada tačno počinju radovi za konvertovanje bušotina, a napredovanje novih modela Starship letelice ukazuje da je plan sve bliži putu na Mars.

Izvor: Futurism

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , ,