SpaceX turizam: Prvi civili u svemiru

Turistička SpaceX misija Inspiration4 je prvi let koji će u kosmos povesti grupu civila. Ipak, to putovanje neće biti samo za zadovoljstvo bogatih, već će poslužiti i u naučne svrhe.

PCPress.rs Image

Putnici su se složili da tokom leta oko Zemlje daju uzorke krvi, a u pitanju je četvoro putnika koji će postati prvi turisti u svemiru. Očekuje se da uz pomoć Crew Dragon kapsule na put krenu 15. septembra, da bi u Zemljinoj orbiti proveli tri dana. Letelica će se popeti na skoro 600 kilometara od površine matične planete, a krajnja destinacija joj neće biti Internacionalna svemirska stanica kao što je obično slučaj.

U pitanju je prvi let s ljudskom posadom koji će se ovoliko udaljiti od Zemlje, a posle Space Shuttle misije iz 2009. godine. Pored turističkog, ima i naučnu prirodu, budući da se SpaceX udružio sa ekspertima iz Translational Research Institute for Space Health (TRISH), koji će tokom leta biti zaduženi za prikupljanje podataka o stanju putnika. Pored informacija o broju otkucaja srca, pritisku, reakcijama na okruženje, eksperti će uzimati i uzorke krvi, na osnovu kojih će utvrditi kako vreme provedeno u svemiru utiče na imuni sistem.

Pročitajte i:  Starship u orbiti, sledi povratak

Ovaj istorijski let je i još jedna vrsta prekretnice kada se radi o putovanjima u kosmos, kako za turizam, tako i za nauku. Prikupljeni podaci će sigurno omogućiti bezbednija putovanja za one koji put svemira budu krenuli u narednim decenijama.

Izvor: Futurism

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,