ERP 2024

Spam u junu činio 71,1 ukupnog el. saobraćaja

Prema navodima kompanije Kaspersky Lab, u junu se procenat spama u elektronskom saobraćaju povećao za 1,4 procenata i u proseku iznosi 71,1 odsto.

PeteZlonamerni sadržaji pronađeni su u 1,8 odsto svih priloga mejlova, što je za 1 posto manje u odnosu na prethodni mesec.

Prošlog meseca spameri su aktivno koristili ime Stiva Džobsa, osnivača kompanije Apple. U naslovu neželjene e-mail poruke primalac je pozivan da upozna tajnu uspeha čuvenog biznismena, dok je u telu poruke bio oglas za besplatne kurseve, navodi se u saopštenju kompanije Kaspersky.

Još jedna od prevara spamera u junu bila je ponuda za prijem na američke univerzitete, kao i ponuda za online obrazovanje radi udobnosti korisnika. Sadržaj ovih poruka su često bili linkovi ka stranicama sa prijavnim formularima za kurs, a zanimljivo je da adrese stranica variraju od poruke do poruke i obično su napravljene na sam dan slanja spamova.

“Spameri u junu nastavljaju da koriste poznate trikove. Konkretno, zabeležili smo nekoliko masovnih poruka koje reklamiraju kako konvencionalne tako i elektronske cigarete, prilikom čega autori koriste Google Translate uslugu za izradu spam linkova. Štaviše, spameri na kraju linka dodaju nasumično sastavljen skup slova i imena Google domena na različitim jezicima”, rekla je Tatjana Ščerbakova, viša analitičarka za spam u kompaniji Kaspersky Lab .

Pročitajte i:  X (Twitter): Korisnici će morati da plaćaju za otvaranje naloga

Kao i ranije, značajna količina svih spam poruka u svetu stigla je iz Kine (24%) i SAD (17%), dok je Južna Koreja na trećem mestu sa 14 odsto poslatih spamova.

Južna Koreja ostaje vodeći izvor spama upućenog evropskim korisnicima (53,3%) i njen udeo je porastao za 9,6 procenata, dok su se SAD (4,6%) i Vijetnam (3,7%) spustili na četvrtu i petu poziciju prepuštajući Italiji drugo (6,7%) i Tajvanu treće (5%) mesto. Italijanski udeo je porastao za 3,9 procenata u odnosu na maj, kada je ova zemlja bila tek na sedmom mestu.

Zlonamerni prilozi pronađeni su u 1,8 odsto imejlova. Kao i prethodnog meseca, prevaranti su često koristili svoj omiljeni trik – slanje obaveštenja u ime poznatih kompanija.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,

1 thoughts on “Spam u junu činio 71,1 ukupnog el. saobraćaja

Comments are closed.