BIZIT plus

Srbija izvozi specijalne efekte u Holivud

Digitalcraft_and_Crater_Visiting_RH_Studios

Firme iz Srbije Digitalkraft i Crater Studio uspešno su realizovale dva ugovora za digitalnu animaciju za filmske produkcijske kuće iz Amerike koji su dogovoreni na Međunarodnoj konferenciji i sajmu kompjuterske grafike i interaktivnih tehnika Sigraf 2008 (Siggraph 2008). Firme iz Srbije su bile zadužene za mat bojenje za film “Čitač” (The Reader) za Rhino Studio iz Njujorka (www.weinsteinco.com). Premijera ovog holivudskog filma A-produkcije, u kome glavnu ulogu imaju Kejt Vinslet (Kate Winslet) i Ralf Fajns (Ralph Fiennes) održaće se 10. decembra, a Digitalkraft i Crater Studio će biti uključeni u odjavnu špicu filma. Ove talentovane ekipe iz Srbije su takođe radile 3D animaciju za film koji je producirao CIS Hollywood Studio, velika firma za specijalne efekte koju je delegacija Digitalkrafta i Crater Studia posetila za vreme svog boravka u Los Anđelesu na Sigrafu. CIS Studio je već najavio da će uskoro ponovo angažovati ove kompanije iz Srbije na još jednom poslu.

“Dva posla koja smo završili za ove velike američke kompanije su ukupne vrednosti oko 50.000 dolara. Iako ovo nije puno mi smo vrlo zadovoljni jer je ovo samo početak dugoročne saradnje i znači da smo uspeli da uđemo na ovo ogromno tržište. Naše učešće na Sigraf konferenciji i sajmu je omogućeno zahvaljujući podršci koju smo dobili od USAID-ovog Projekta za razvoj konkurentnosti Srbije koji nam je i pomogao da zakažemo sastanke i napravimo dobre kontakte dok smo bili u Los Anđelesu”, kaže Petar Jovović, predstavnik Crater Studia. Zanimljivo je da je Ralf Fajns, koji ima glavnu ulogu u filmu “Čitač”, nedavno objavio da će svoj sledeći film, “Koriolan” snimati u Srbiji – posao koji je takođe sklopljen uz podršku ovog USAID-ovog projekta.

Pročitajte i:  PC Press video: Vijetnam, raj za digitalne nomade | Ivana i Goran Babić, Dva ranca beg iz kanca

Cyber Entertainment postao član Evropske asocijacije CFP-E i potpisao partnerski ugovor sa češkom firmom Starlight

Još jedna lepa vest za industriju filma i produkcije u Srbiji, ali i za izvoz Srbije uopšte, je da je Cyber Entertainment, srpska producentska firma za reklame, pored toga što je postala član Evropske asocijacije CFP-E, potpisala partnerski ugovor sa češkom firmom Starlight. Ovaj ugovor će srpskoj firmi omogućiti poslove vredne od 250.000 do 300.000 evra godišnje i rezultat je njihovog učešća na “Cannes Lions”, međunarodnom festivalu reklama u Kanu. Njihovo učešće na ovom festival je takođe podržano od strane USAID-ovog Projekta za razvoj konkurentnosti Srbije.

Za više informacija kontaktirajte Anu Brnabić, savetnika za komunikacije USAID Projekta za razvoj konkurentnosti, (063 215 480, abrnabic@compete.rs) ili posetite www.compete.rs. Za više informacija o aktivnostima USAID-a u Srbiji posetite www.serbia.usaid.gov.

Izvor: USAID Projekat za razvoj konkurentnosti, PC Press

Facebook komentari: