Srbija prva u regionu i 14. u svetu prema razvoju informacione bezbednosti

Državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, saopštila je da se prema razvoju informacione bezbednosti Republika Srbija nalazi na najvišoj poziciji među zemljama u regionu, prema rang listi koju utvrđuje Akademija za e-upravu Republike Estonije.

Na listi od ukupno 144 zemalja formiranoj prema nacionalnom indeksu informacione bezbednosti, Srbija zauzima 14. mesto. „Međunarodno priznanje i visoko mesto na ovoj listi ostvarili smo pre svega usvajanjem dobrih propisa, zaštitom digitalnih servisa i podataka, reagovanjem na incidente i uspešnom borbom protiv visokotehnološkog kriminala“, rekla je Matić, ističući značaj zaštite sistema i informacija kritične infrastrukture za efikasnost digitalizacije.

Državna sekretarka je za ovu godinu najavila da će Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija nastaviti sistemski razvoj informacione bezbednosti, donošenjem podzakonskih akata nedavnog usvojenog Zakona o izmenama i dopunama Zakona o informacionoj bezbednosti, uspostavljanjem Evidencije operatora IKT sistema od posebnog značaja, kao i pripremom nove strategije razvoja informacione bezbednosti u RS.

Facebook komentari:
Pročitajte i:  BIZIT 2019: Otvaranje konferencije i blok "Upravljanje poslovnim procesima"

25. sat

PC Press Hosting 2020
Tagovi: , , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.