Srbija prva u regionu i 14. u svetu prema razvoju informacione bezbednosti

Državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, saopštila je da se prema razvoju informacione bezbednosti Republika Srbija nalazi na najvišoj poziciji među zemljama u regionu, prema rang listi koju utvrđuje Akademija za e-upravu Republike Estonije.

PCPress.rs Image

Na listi od ukupno 144 zemalja formiranoj prema nacionalnom indeksu informacione bezbednosti, Srbija zauzima 14. mesto. „Međunarodno priznanje i visoko mesto na ovoj listi ostvarili smo pre svega usvajanjem dobrih propisa, zaštitom digitalnih servisa i podataka, reagovanjem na incidente i uspešnom borbom protiv visokotehnološkog kriminala“, rekla je Matić, ističući značaj zaštite sistema i informacija kritične infrastrukture za efikasnost digitalizacije.

Državna sekretarka je za ovu godinu najavila da će Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija nastaviti sistemski razvoj informacione bezbednosti, donošenjem podzakonskih akata nedavnog usvojenog Zakona o izmenama i dopunama Zakona o informacionoj bezbednosti, uspostavljanjem Evidencije operatora IKT sistema od posebnog značaja, kao i pripremom nove strategije razvoja informacione bezbednosti u RS.

Facebook komentari:
Pročitajte i:  Međunarodni dan devojčica u IKT-u
SBB

Tagovi: , , , , , ,