Srednjoškolci u poseti srpskim startapima

Vodeće srpske IT i startap kompanije otvorile su vrata za 15 odabranih srednjoškolaca kako bi im pomogle da odaberu školovanje i buduće karijere u oblasti informacionih tehnologija i startap preduzetništva.

Moja posla 1U okviru celodnevnog festivala “Moja posla”, učenici su tokom startap ekskurzije posetili najuspešnije IT kompanije domaćih mladih stručnjaka koji su svojim aplikacijama i programima postigli globalni uspeh, uključujući i “Limundo”, “Prelovac Media”, “PSTech doo”, “Infostud” i “Young Culture”.

„Veoma sam zainteresovana za razvijanje softvera, igara i aplikacija. Zapravo, to je nekako deo mog života, s obzirom da dobar deo svog dana provodim uz igre, kojima se divim. Ovo je bilo neverovatno iskustvo za mene, da uživo vidim kako ljudi razvijaju softvere i stvaraju igre. Nadam se da će to u budućnosti biti moj posao“, kaže Jelena Zafirović iz Trinaeste beogradske gimnazije.

U kompaniji “Prelovac Media” učenici su mogli da čuju kako je razvijen servis koji danas koristi 40.000 ljudi, ali i to da je za uspešnu karijeru važno razvijati svoje veštine i znanja ne samo iz tehničkih nauka, nego i iz preduzetništva, komunikacije i menadžementa. Vaša konkurencija će biti i u Srbiji i u Kini i u Indiji, a vaši poslodavci i klijenti takođe širom sveta. Zato morate da budete uporniji, kreativniji i strastveniji od njih“, poručio im je osnivač Vladimir Prelovac.

Pročitajte i:  Fisker nastavlja otpuštanja dok gotovina nestaje 

Nakon ekskurzije, srednjoškolci su u Kulturnom Centru “Grad” posetiti “Reviju zanimanja” i “Otvorenu kancelariju”, gde su imali priliku da razgovaraju sa mladim profesionalcima sa zanimljivim karijerama.

 “Mislim da će mladi koji su se okupili na festivalu sa više optimizma gledati u budućnost, jer su mogli da upoznaju ljude koji nisu mnogo stariji od njih, a napravili su značajne uspehe u samostalnom preduzetništvu i informacionim tehnologijama. Takođe smo im ukazali na drugačija i neobična zanimanja koja mogu da im donesu lepu i prijatnu karijeru, a na njima je da učine taj važan životni izbor“, kaže izvršna direktorka SEE ICT Dragana Zmijanac.

Festival “Moja posla” su realizovali SEE ICT, Centar Inventiva, Fondacija “Ana i Vlade Divac” i organizacija Aktivan život u okviru projekta “Profesionalna orijentacija u Srbiji” Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju – GIZ.

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: ,

2 thoughts on “Srednjoškolci u poseti srpskim startapima

Comments are closed.