ePlaneta

SSD ponuda raste: OCZ modeli

OCZ-CoreV2_front_b

OCZ osvežava ponudu sa dve nove serije SSD diskova, namenjene raznim profilima korisnika.

Koncept SSD diskova (solid state drive) očigledno ima sve više pristalica, jer nudi značajno bolje performase u svim segmentima primene, a brži rad prija korisnicima. Značajna prednost ovih diskova je i odsustvo mehaničkih delova – ovi “diskovi” nemaju motore i magnetne ploče, već su zasnovani isključivo na poluprovodničkoj Flash NAND tehnologiji, poput USB flash diskova ili memorijskih kartica.

Najzanimljiviji segment su svakako diskovi veličine 2,5 inča kakvi se inače ugrađuju u prenosive (notebook) računare. Sve serije imaju standardne SATA II interfejse za povezivanje, pa ih je veoma lako ugraditi u sve novije modele notebook, ali i desktop, računara.

OCZ-vertex_b Pored prvobitne ponude pod nazivom Flash Media, sa kapacitetima diskova od 32 i 64 GB, te brzinama čitanja i pisanja od 100/80, OCZ je odlučio da ponudu razdvoji na “obične” i visokozahtevne korisnike. U prvom segmentu koji je nazvan Core Series SSD V2, OCZ nudi diskove kapaciteta 30, 60, 120 i 250 GB, sa povećanom brzinom čitanja i pisanja podataka (170/98 MB/s). Diskovi imaju dvogodišnju garanciju i prosečno vreme između pojave greške u čitanju ili pisanju (MTBF – mean time between failures) od 1,5 miliona radnih sati, što iznosi preko 170 godina neprestanog rada.

Pročitajte i:  Samsung bi mogao prvi da napravi NAND od 1000 nivoa

Vertex Series diskovi isporučuju se u istim kapacitetima (30, 60, 120 i 250 GB), ali sa povećanim brzinama čitanja i upisa podataka (200/160 MB/s), bržim vremenom pristupa (manje od 0,1 ms) i smanjenom potrošnjom struje. Ovi diskovi u radu troše svega 2 W, a u standby režimu potrošnja se smanjuje čak na 0,5 W.

S obzirom na potpuno izmenjenu tehnologiju ovih SSD hard diskova, podsećamo naše čitaoce da na ovim diskovima ne treba raditi defragmentaciju. Defragmentacija je proces koji može da ubrza čitanje podataka sa klasičnog hard diska, tako što češće korišćene podatke pomera na dostupnije mesto na magnetnim pločama i grupiše podatke iz istih datoteka, tako da su podaci iz datoteke dostupni bez suvišnog pomeranja mehaničke glave klasičnog hard diska. SSD diskovi nemaju pokretnih delova, pa su svi podaci dostupni jednakom brzinom, što defragmentaciju (preslaganje podataka), čini potpuno nepotrebnim postupkom kod ove tehnologije.

Izvor: OCZ, PC Press

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,